На 12 ноември 2014 г. спускаемият апарат на Европейската космическа

...
На 12 ноември 2014 г. спускаемият апарат на Европейската космическа
Коментари Харесай

В очакване на сигнал от спускаемия апарат Филе

На 12 ноември 2014 година спускаемият уред на Европейската галактическа организация “Филе ” влезе в историята на човечеството, тъй като съумя да реализира първото меко кацане на комета.

За голямо страдание “Филе ” кацна в нещо като яма – много сенчесто място, което не разреши да работи дълго време. “Филе ” съумя да извърши главните си научни действия, след което влезе в положение на хибернация.

През последните няколко месеца обаче кометата Чурюмов-Герасименко се приближи към Слънцето още повече и се смята, че към този момент има задоволително слънчева сила, с цел да може “Филе ” да проработи още веднъж, в случай че не се е развалил в това време. Започвайки от на следващия ден, автоматизираната междупланетна станция “Розета ” ще стартира да търси сигнал от спускаемия уред.

И все пак ще е същинско знамение, в случай че сигнал бъде получен още при първата опция, която е на следващия ден, на 12 март в 06:00 ч. (сутринта) българско време.

Възможно е към момента да е прекомерно студено, с цел да може “Филе ” да се разсъни още на следващия ден. Но възможностите за възобновяването на апарата ще нарастват с всеки минал ден.

Няколко са изискванията, които би трябвало да са изпълнени по едно и също време. Първо – вътрешната температура на спускаемия уред би трябвало да е най-малко минус 45 Целзиеви градуса. Освен това спускаемият уред би трябвало да може да генерира най-малко 5.5 вата слънчева електрическа енергия. “Филе ” има следния дизайн – при ниско слънчево осветление цялата електрическа енергия отива за поддържане на топлината на спускаемия уред. Това е по този начин, даже и да няма задоволително мощ за връзка. Но сега, когато “Филе ” откри, че генерира повече от 5.5 вата електрическа енергия и че температурата му е най-малко минус 45 градуса, той ще се “събуди ” от хибернация и ще се опита да презареди батерията си.

В момента в който “Филе ” се разсънва, той включва предавателя си и стартира да се ослушва за сигнал от “Розета ” на всеки 30 минути. Това обаче изисква в допълнение електрическа енергия. Така че, даже и на следващия ден да не бъде получен сигнал, това няма да е гаранция, че е непоправимо развален – допустимо е към момента електрическата енергия да не стига за противоположна връзка с “Розета ”.

Ако бъде получен сигнал от “Филе ”, първите данни, които ще изпрати към Земята, ще са за неговото положение. Екипът ще би трябвало да си отговори на съществени въпроси: какво е положението на батерията? Работи ли всичко на борда? Каква е температурата? Колко е електрическата енергия? Цялостната работа на 10-те научни инструмента зависи от отговорите на тези въпрос.

Инфо: DLR

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР