На 12 август 1879 година е създадена Дунавската флотилия в

...
На 12 август 1879 година е създадена Дунавската флотилия в
Коментари Харесай

Празнуват моряците от българските ВМС frognews.bg

На 12 август 1879 година е основана Дунавската флотилия в град Русе. С това се дава началото на българските военноморски сили. Първообразът на българските военноморски сили се основава в град Русе на река Дунав от съветски флотски офицери. За първи път българският военноморски байрак се развява над 4 парахода, 7 парни катера, една шхуна, една баржа и пет гребни лодки, подарени от Русия. Първият набор от 145 български военни моряци са обучавани от 9 съветски офицери, 54 подофицери и матроси.

Днес варненци и посетители на града могат гратис да посетят Военноморския музей. Поводът е празника на Военноморските сили и отбелязването на 143-години от основаването на военния ни флот

Музеят работи до 18 часа, само че е добре да влезете до 17:30 с цел да може да видите умерено цялата външна и вътрешна експозиция.

Отворен за посещаване е и кораб-музей " Дръзки ".

В миг в музея може да бъде забелязана и фотоизложбата „ Науката отплава за Антарктида “ – моменти от българския принос в проучването на Ледения континент.

В нея са бъдат показани фотографии и информация за развиването на Българската антарктическа експедиция през годините, насъбраният опит, тестванията пред българските полярници и историята на изследователската база „ Свети Климент Охридски “ на остров Ливингстън. Акцент в изложбата е и сбъднатата фантазия на българските учени – първият боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “. Плавателният съд ще обезпечава националните антарктически експедиции на Ледения континент и ще прави изследвания в Черно море и Световния океан.

Чрез изложбата посетителите имат опцията да открият един трогателен и впечатляващ роман за българските достижения в отдалечения и недопечен полярен регион.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР