На 12.07.2023 г. от 14:00 часа, в кабинет № 108,

...
На 12.07.2023 г. от 14:00 часа, в кабинет № 108,
Коментари Харесай

ОбС-Благоевград започна процедура за подбор на кандидати за съдебни заседатели

На 12.07.2023 година от 14:00 часа, в кабинет № 108, ет. 1 на Община Благоевград се организира съвещание на Временната комисия за асортимент на претенденти за правосъдни заседатели за Районен съд Благоевград, определена с решение № 156 по Протокол № 6 от 28.04.2023 година на Общински съвет Благоевград.

На съвещанието на комисията участваха общинските съветници: Давид Петров – ръководител и членове: Иван Станчев и Исмет Узунов.

От членовете на комисията отсъстваха: Валентина Шаркова и Кирил Ваклинов.

Заседанието откри и управлява ръководителят на Временната комисия за асортимент на претенденти за правосъдни заседатели – Давид Петров.

С 3 гласа. „ За “, 0 - „ Против “ и 0 - „ Въздържали се “ се одобри следния

ДНЕВЕН РЕД:

1. Утвърждаване на мостри на документи на претендентите за правосъдни заседатели за Районен съд Благоевград, за мандат 2024-2028 година.

2. Място и период за подаване на нужни документи за кандидатстване за правосъдни заседатели към Районен съд Благоевград, за мандат 2024-2028 година.

3. Одобряване на текст на съобщение, което да бъде оповестено в локален всекидневник, на електронната страница на Община Благоевград и на таблото за обявления на Общински съвет Благоевград.

Точка 1

Председателят на Комисията показа на членовете нужните документи за кандидатстване по член 68, алинея 3 от Закона за правосъдната власт:

1. подробна автобиография, подписана от кандидата;

2. нотариално заверено копие от тапия за приключено образование;

3. здравно уверение, че лицето не страда от психическо заболяване;

4. данни за контакт на две лица, към които общинския съвет може да се обърне за препоръки;

5. мотивационно писмо;

6. документално съгласие;

7. декларация за липса на условия по член 67, алинея 3 от ЗСВ;

8. документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че са родени преди 16 юли 1973 година.

Председателят показа на членовете на Комисията план на заявление за подаване на документите на претендентите, план на декларация-съгласие и план на декларация за липса на събитията на член 67, алинея 3 от Закон за съдебната власт.

След извършена полемика се организира гласоподаване и с 3 гл. „ за “ бяха утвърдени единомислещо:

- заявление за подаване на документите на кандидатите;

- декларация-съгласие; и

- декларация за липса на събитията на член 67, алинея 3 от Закон за съдебната власт.

Точка 2

В резултат на разискване и диспути единомислещо с 3 гл. „ за “, членовете на Комисията дефинираха място и период за подаване на нужни документи за кандидатстване за правосъдни заседатели към Районен съд Благоевград за мандат 2024-2028 година, деловодството на Общински съвет Благоевград, стая № 108, ет. 1 в постройката на Община Благоевград, в период до 08.09.2023 година, 17.30 часа.

Точка 3

Членовете на Комисията утвърдиха текст на съобщение, което да бъде оповестено в локален всекидневник, на електронната страница на Община Благоевград и на таблото за обявления на Общински съвет Благоевград.

Предложението бе подложено на гласоподаване и утвърдено единомислещо с 3 гласа „ ЗА “.

Поради привършване на дневния ред съвещанието бе закрито в 15.00 часа.

Откриване на процедура за избор на правосъдни заседатели към

Районен съд Благоевград

Във връзка с приключване мандата на правосъдните заседатели към Районен съд Благоевград, Общински съвет Благоевград открива процедура по набиране на документи на претенденти за правосъдни заседатели към Районен съд Благоевград.

Необходимият брой заседатели е 60 души. Критериите и нужните документи за кандидатстване, според условията на Закона за правосъдната власт, са изброени по-долу в обявлението.

Образци на документите /заявление и декларация по член 67, алинея 3 от ЗСВ/ са разполагаем на претендентите в Общински съвет Благоевград (кабинет № 108, ет. 1 в постройката на Община Благоевград), както и на уеб страницата на Община Благоевград - http://www.blgmun.com, в раздел Общински съвет.

Документите се подават персонално в постройката на Община Благоевград, ет. 1, кабинет № 108в период до 08.09.2023 година, 17.30 часа.

Списъкът на позволените до присъединяване претенденти, дружно с техните автобиографии, мотивационни писма и рекомендации, и документи по член 68, алинея 3, т. 9 от Закон за съдебната власт се разгласяват на интернет страницата на общинския съвет минимум 14 дни преди датата на чуването по член 68а от Закон за съдебната власт.

ОБЩИНСКИСЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД

Изх. № И-00-133./12.07.2023 година

ОБЯВЛЕНИЕ

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД,

Във връзка с приключване мандата на правосъдните заседатели към Районен съд Благоевград и на съображение писмо с изх. № 102/03.04.2023 година на Председателя на Районен съд Благоевград, на наш вх. № В-00-156/04.04.2023 година, според наредбите на Закона за правосъдната власт, Общински съвет Благоевград открива процедура за избор на 60 броя претенденти за правосъдни заседатели за Районен съд Благоевград.

Каним заинтригуваните поданици на община Благоевград да показват в Общински съвет Благоевград, кабинет № 108 в постройката на Община Благоевград нужните документив период до 08.09.2023 година, 17.30 часа.

I. Кандидатите за правосъдни заседатели би трябвало да дават отговор на условията на член 67, алинея 1 от Закона за правосъдната власт:

1. да бъдат дееспособни български граждани;

2. да са на възраст от 21 до 68 години;

3. да имат сегашен адрес в общината, която попада в границите на правосъдния регион на Районен съд Благоевград, за който кандидатстват;

4. да имат приключено минимум приблизително образование;

5. да не са осъждани за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията;

6. да не страдат от душевен болести.

На съображение член 67, алинея 3 от Закона за правосъдната власт, правосъдни заседателине могатда бъдат лица, които:

1. са правосъдни заседатели в различен съд;

2. са общински съветници от правосъдния регион, за който са избрани;

3. вземат участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;

4. работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерство на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния регион, за който са определени.

II. Кандидатите за правосъдни заседатели на съображение член 68, алинея 3 от Закона за правосъдната власт следва да показват в Общински съвет Благоевград, следните документи:

1. Подробна автобиография, подписана от кандидата;

2. Нотариално заверено копие от тапия за приключено образование;

3. Медицинско уверение, че лицето не страда от психическо заболяване;

4. Данни за контакт на две лица, към които общинския съвет може да се обърне за препоръки;

5. Мотивационно писмо;

6. Писмено съгласие;

7. Декларация за липса на условия по член 67, алинея 3 от ЗСВ;

8. Документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че са родени преди 16 юли 1973 година.

Образци на документите /заявление и декларация по член 67, алинея 3 от ЗСВ/ са разполагаем на претендентите в Общински съвет Благоевград (кабинет № 108, ет. 1 в постройката на Община Благоевград), както и на уеб страницата на Община Благоевград- http://www.blgmun.com, в раздел Общински съвет.

Документите се подават персонално в постройката на Община Благоевград, ет. 1, кабинет № 108в период до 08.09.2023 година, 17.30 часа.

Списъкът на позволените до присъединяване претенденти, дружно с техните автобиографии, мотивационни писма и рекомендации и документи по член 68, алинея 3, т. 9 от Закон за съдебната власт се разгласяват на интернет страницата на Община Благоевград - http://www.blgmun.com, в раздел Общински съвет минимум 14 дни преди датата на чуването почл. 68а от Закон за съдебната власт.

Уведомяваме претендентите родени преди 16.07.1973 година, които следва да показват документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на Български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, че могат да подадат съответни заявки до Председателя на КРДОПБГДСРСБНА и по е-поща, на адрес.

В заявките следва да посочат, че документът им е необходимпреди 30.08.2023 година.

За повече информация и мостри на заявки:



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР