На 11 октомври Европа отбелязва Деня за борба с грипа.

...
На 11 октомври Европа отбелязва Деня за борба с грипа.
Коментари Харесай

У нас: Над 8400 души годишно влизат в болница с пневмония, причинена от грип

На 11 октомври Европа отбелязва Деня за битка с грипа. EU Flu Day е годишно събитие, което цели да увеличи осведомеността за сериозността на грипното заболяване, затрудненията и опциите за предварителна защита.

Грипът е едно от най-масовите инфекциозни болести при индивида със съществено клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение. Той е остро инфекциозно заболяване, което се провокира от грипните вируси вид А и В.

Според данни на СЗО по време на годишните грипни епидемии заболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата.

Здравните специалисти припомнят, че при хора с отслабен имунитет, каквото е възрастното население, грипът може да протече тежко, с доста затруднения, и да докара до утежняване на хроничните болести.

Освен възрастните, в рисковата група са децата, изключително тези под 2 години, бременните дами, работещите в детски градини, старешки домове и други обществени заведения, както и хората с хронични  болести – белодробни, сърдечносъдови, диабет, бъбречни, чернодробни и други

Над 8400 души годишно постъпват в болница с пневмония, породена от грип. 25% от тях са на възраст над 65 години. Това сочат данни от първия за България разбор на въздействието на грипа върху здравната система у нас.

Затова експертите предлагат на хората над 65 години да слагат при персоналния си доктор своята безвъзмездна противогрипна ваксина, обезпечена по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Ваксините са към този момент налични в аптеките, а разпространяването им до персоналните лекари ще приключи до края на актуалната седмица.

Ежегодната всеобща имунизация с противогрипни ваксини е въведена преди повече от 60 години. Досега имунизациите са избавили безчет човешки животи и са предотвратили или лимитирали разрастването на редица пандемии. Противогрипните ваксини са с потвърден във времето добър профил на сигурност и могат единствено да ни оказват помощ да се оправим с тежките затруднения от вирусните болести.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР