На 11 ноември почитаме свети Мина - покровител на семейството.

...
На 11 ноември почитаме свети Мина - покровител на семейството.
Коментари Харесай

Днес почитаме покровителят на семейството свети Мина, имен ден имат...

На 11 ноември почитаме свети Мина - настойник на фамилията. Името му значи "месечина, луна ".

На днешния ден честват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Известен вълшебник, Свети Мина е настойник на сираците и бездомните.

Смята се за патрон и настойник на всички национални лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и дамите, по тази причина на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за наслада и благоденствие на дома. Св. Мина бил боец в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан.

Той изповядвал християнската религия и служил във войската, ситуирана в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

По това време в Рим царували дружно двамата нечестиви царе Диоклециан и Максимиан (284-305 г.). Те издали декрет да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Според указа вярващите в Христа на всички места били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.
 Защити кожата си от напрежението в градска среда Edna предлага Защити кожата си от напрежението в градска среда Актуално
Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това злополучие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се отдръпнал в планините, в пустинни места.

Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, в сравнение с с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки денонощно на Единия Истински Бог.

Така минало много дълго време. В националните показа свети Мина е бил стопанин на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на по този начин наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.

По това време хората довършвали всички стартирани поправки, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На този ден честват всички с името (имената) Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория.

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

>>> За още потребни публикации изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР