На 11 май от 19.00 часа в Доходното здание в

...
На 11 май от 19.00 часа в Доходното здание в
Коментари Харесай

В Русе представят спектакълът „Ернани“

На 11 май от 19.00 часа в Доходното здание в Русе ще се играе спектакълът „ Ернани “.

Постановката се посвещава на 20-ата годишнина от основаването на Асоциация „ Еврорегион Данубис “, като по този метод от Държавната опера в крайдунавския град засвидетелстват своето почитание към активността на организацията и сегашния изпълнителен шеф Лили Ганчева. Припомняме, че през последните години „ Еврорегион Данубиус “ се трансформира в самобитен мост освен сред Русе и Гюргево, само че и сред България и Румъния. С помощта на Асоциацията са осъществени редица планове в областта на културата, земеделието, опазването на здравето, бизнеса, повишението на административния потенциал и куп други области от всекидневието.

На последващи ден – 12 май от 10.30 часа още веднъж в Доходното здание, само че този път в зала „ Европа “ ще се организира и тържествено общо заседание на „ Еврорегион Данубиус “.

Асоциацията бе учредена от управленията на Областна администрация – Русе и Окръжен съвет Гюргево на 9 май 2002 година за подкрепяне интеграцията на България и Румъния в Европейския съюз и улеснение на трансграничното съдействие.

Интересен факт е, че в Русе за първи път операта „ Ернани “ е показана в концертно осъществяване на 22 март 1995 година като част от програмата на интернационалния фестивал „ Мартенски музикални дни “ от Русенската филхармония и Смесен хор „ Дунавски звуци “ под диригентството на Михаил Ангелов. „ Ернани “ е петата опера на Джузепе Верди. След третата си оперна творба – „ Набуко “ и след четвъртата си опера – „ Ломбардци “, с представянето на „ Ернани “ той се утвърждава в Италия като най-значимия оперен композитор.

Драмата „ Ернани “ от Виктор Юго от 1830 притегля вниманието на Верди за избор на сюжет и сформиране на либрето. Тази драма е представител на жанра на трагичното театрално изкуство от епохата на Романтизма. Тя се трансформира в основа за либретото на операта, приемайки най-характерните черти на сантименталния спектакъл – ярки, релефни в своята многоликост характери на персонажите, достигащи даже до противоречивост в своя психически релеф, мощно въздействащи на публиката със своите прочувствени изяви. Тази изненадващо богата сетивност е допълнена и обогатена от музиката на Джузепе Верди.

Диригент на идния театър ще бъде Вилиана Вълчева, режисьор е Орлин Анастасов, а художник Денис Иванов. Хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани, хореографията е на Детелина Кремакова, а концертмайстор е Марта Бонева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР