На 11 и 12 март 2023 г. в ски зона

...
На 11 и 12 март 2023 г. в ски зона
Коментари Харесай

Българският олимпийски комитет събира младите таланти на България в Чепеларе

На 11 и 12 март 2023 година в ски зона " Мечи чал " -Чепеларе ще се проведат надпреварите на единадесети зимен олимпийски фестивал „ Олимпийски очаквания – биатлон и ски-бягане 2023 “ в дисциплини БИАТЛОН (Спринт) и СКИ БЯГАНЕ (Спринт). Локацията е на горна станция на въжен превоз „ Мечи чал “- за искащите да се поддържат участниците.

В надпреварата по биатлон във фестивала имат право на присъединяване момчета и девойки от клубовете в страната във възрастови групи:

U12– момчета и девойки / родени 2011-2012 г./

U14 – момчета и девойки младша възраст / родени 2009-2010 г./

В надпреварата по ски-бягане във фестивала имат право на присъединяване момчета и девойки от клубовете в страната във възрастови групи:

U12 – момчета и девойки / родени 2011-2012 г./

U14 – момчета и девойки младша възраст / родени 2009-2010 г./

U16– момчета и девойки старша възраст / родени 2007-2008 г./

11.03.2023г. /събота/

9.30 ч. Старт Биатлон –/момчета и момичета/

14.30 ч. – Награждаване на спечелилите

12.03.2023 година /неделя/

- 9.30 ч. – Старт Ски-бягане /момчета и момичета/

- 14.30 ч. – Награждаване на спечелилите и закриване на фестивала

Класирането е самостоятелно, като спечелилите в обособените възрастови групи в биатлона и ски-бягането ще се награждават за първо, второ и трето място.

Две планини са домакини на Олимпийския зимен юношески фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните гении на България – пистите на Осогово и Чепеларе. Създадената към този момент традиция и положителната организация са причина, че извършените надпревари в Осогово и идните в Чепеларе ще се трансфорат още веднъж в самобитни национални шампионати за най-малките ни гении в белите спортове.

Фестивалът стартира в Осогово на 17-ти февруари тази година. В курорта, приел преди 10 години стартове за Европейската купа по сноуборд, се състояха съревнования в два спорта: алпийски ски и сноуборд.

Предстоящите надпревари на 11-ти и 12-ти март в зона „ Мечи чал “ - гр. Чепеларе са втората част от фестивала, където ще се съберат младите ни гении в биатлона и в ски-бягането. По традиция най-вече участници се чакат от клубовете „ Банско 2019 “, „ Аякс “„ Сапарева баня “, „ Рилски скиор “, „ Рожен –Чепеларе – 2016 “ и други Предварителните поръчки са за присъединяване на над 100 биатлонисти. За медалистите във всички спортове са планувани доста награди и призове.

Със надпреварите в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет съблюдава традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, по-късно форумът се състоя в Банско, а след това се реалокира над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи мощен напредък в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, проведени през февруари 2013 година, за които локалните хора получиха отлични оценки и доста суперлативи от ФИС.

От няколко години измежду домакините на Фестивала към този момент се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена към този момент олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и сполучливи зимни спортни центрове в страната.

Организатори на зимният фестивал, който се организира към този момент 11-а поредна година под мотото „ Да открием олимпийските очаквания на България “ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „ Спорт в свободното време “. И двете организации имат за собствен приоритет развиването на спорта измежду младите и насърчаването на гениите в ранна възраст. За доста от децата това ще бъдат първи стартове през почналата с малко сняг зима.

От основаването си до момента тези надпревари са били първо съществено тестване за доста български спортни очаквания, по-късно утвърдили се в националните тимове, взели участие в юношески олимпийски игри и в европейските спортни конгреси. Целта на фестивала е да способства за популяризирането на главните идеали, правила и полезности на олимпизма и разпространението им измежду младото потомство, както и да даде опция за изява на младите спортни гении.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР