На 11 февруари Република Иран отбелязва празника на Победата на

...
На 11 февруари Република Иран отбелязва празника на Победата на
Коментари Харесай

Табриз - туристическа столица на ислямския свят за 2018 г.

На 11 февруари Република Иран отбелязва празника на Победата на революцията. В тази връзка ви предлагаме едно малко " посещаване " в Табриз - туристическата столица на ислямския свят за 2018 година

Град Табриз е ситуиран в северо-западната част на Иран и е център на провинция Източен Азербайджан. От двете си страни градът е обкръжен от планински регион и пустиня. Разположен е на височина 1310 метра в пустинната част, а планинските региони доближават до 2100 метра надморска височина, като региона е заобиколена от вулканичните масиви Саханд и планината Ейнали.

Има разнообразни възгледи за предишното и основаването на Табриз. Изказани са разнообразни отзиви за построяването и названието на този град. Част от историците са уверени, че името Табриз идва от думата " тавриз ", която значи " тека ", " руквам ", и сякаш сочи минералните извори, намиращи се в полите на планините край града.

Последните археологически находки от историческата околност на джамията Кабуд /Синята джамия/ са монументи, датирани от преди 3000 до 3500 години, което демонстрира какъв брой е античен този град. От десети век или трети век по хиджра името на Табриз се подрежда измежду имената на огромните градове на Азербайджан и оттогава градът процъфтява, развива се индустрията, търговията, науката и цивилизацията.

Със своето разположение върху историческия път на коприната, градът свързва Изтока със Запада, просперитетът на стопанската система води до основаването на пазари и кервансараи, градът се слави с най-големия затрупан и непрекъснат пазар в света, а най-големият университет на времето си " Рабах Рашиди " е индикативен за научното и културното място на Табриз. Тук, в този исторически град се намират гробовете на стотици учени, писатели, мистици и художници и техните научни, литературни и художествени творби ясно демонстрират ролята на Табриз в историята на науката, културата и изкуството по тези земи.

Табриз е люлка на науката и цивилизацията, дружно с това е били град пионер и авангард в разнообразни области, за което свидетелстват основаването на първата държавна асоциация през 1285 година, основаването на системи за градско ръководство като общини, полагането основите на първия книжовен съюз през 1279 година и основаването на първото медресе от нов вид през 1268 година. Вследствие на това пионерство в региона на науката, изкуството, културата, промишлеността и други градът получава прозвището град на първенците, а стотиците скъпи исторически монументи и невероятни туристически атракции, както и гостоприемният народ с гореща кръв са причина годишно Табриз да е хазаин на многочислени посетители от страната и чужбина. Едно от най-изявените неща, което може да се каже за Табриз, е, че ръчно направеният килим на Табриз, през 2015 година публично регистриран в ЮНЕСКО, а Табриз е разгласен за " Световна столица на ръчно направения килим ".

Език и акцент

Според документите и историческите източници народът на Азербайджан по генезис, национална и историческа еднаквост, език, вяра, привички и традиции, дружно с останалите етнически групи на Иран, са неповторими и идентични. Историците преди и след исляма, както и актуалните историци, считат азерския акцент за език на народа на Азербайджан.

Религия

Повечето от хората са почитатели на шиитския ислям, вярващи в дванадесетте имама, в това време по своята обществена конструкция от многолетия са приели религиозните малцинства като арменците- християни и живеят в мир с тях.

Икономика

От далечни времена град Табриз е един от значимите стопански и търговски центрове на Иран и се намира на Пътя на коприната, който е линията за връзка сред Азия и Европа. От друга страна, това, че градът се намира на Пътя на коприната, е причина за развиването на търговията, за съществуването на проспериращи пазари, които са споменавани в историята и разнообразни известни международни пътешественици са писали за пазарите на Табриз и изобилието от артикули. Големината на пазара на Табриз, благосъстоянието и многообразието на стоките, разнообразието на търговията става причина град Табриз да се смята за един от значимите центрове за разпространяване на първични материали и индустриални артикули на провинцията.

Туристически капацитет

Древната цивилизация на провинция Източен Азарбайджан и град Табриз и невижданата й дълготрайност в историята на Иран, от една страна, и нейната естествена география и планински климат, въпреки това, са довели до образуването на очарователната природа и многообразие на исторически обекти.

Наличието на гори, водопади, извори за минерална вода, замъци, кервансараи, пазари, джамии, гробници, църкви, мостове, музеи, удивителни околни села и изкусни творби на ръчните заняти са някои от безбройните благоприятни условия в региона на туризма на провинция Източен Азарбайджан, които я трансфораха в една от значимите туристически дестинации.

Регистрирането на 1800 исторически, естествени и нематериални монументи в Списъка на националните монументи и две от тях в Списъка за международно културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, прави избора на Табриз за Световен град на ръчно направените килими и туристическа столица на Ислямските страни през 2018г. и демонстрира многочислените благоприятни условия в региона на туристизма на провинцията. Град Табриз, със своята 3500 годишна античност, през вековете има доста исторически здания, 277 от които са регистрирани като национални монументи.

Някои туристически обекти на Табриз:

Джамии
Синята джамия или Мозафарие (година на изграждане 870 по хиджри гамари) Джамия или Арг на Алишах (година на изграждане от 716 до 724 по хиджри гамари) Петъчна джамия (година на изграждане от 607 до 622 по хиджри гамари) Джамия на учителя и ученика (година на учредяване 742 по хиджри гамари) Джамия на Падишах Хасан (година на изграждане 822 по хиджри гамари)
Църкви
Църква на Света Богородица " Света Мариям " (основана през 1600 г.) Църквата на Светия гроб (основана през 1821 г.) Католическа черква " Великото помилван " (основано през 1921 г.) Протестантската черква " Църква на Библията " (основана през 1958 г.) Църква и светилище на Дева Мария (година на учредяване 1718г.)
Музеи
Музей на Азербайджан Музей на Конституцията Музей на Корана и писмеността Музей на желязната ера Природонаучен музей на Азербайджан Литературен музей Шахрияр Градоустройствен музей на Табриз Музей на керамиката
Исторически здания
Комплексът на обичайния пазар на Табриз Пазарът на Амир Стъклен пазар Пазар Мозафарие Арг на Алишах (построен през 8-ми век по хиджри гамари) Комплексът Раб-е Рашидие (основан през 6-ти век по хиджри гамари) Сградата на общината Сградата Ел Гьолю (Шах Гьолю) Мавзолей на поетите (Магбаратошоара)
Сувенири на Табриз
Курабийки Халвануга Ерис или Рис- тип сладки Луз - тип сладки Локум Баклава Питките с масло или с заряд са тип обичаен и локален самун на Табриз, които се сервират на закуска и през месец Рамазан.
Традиционни ястия на Табриз
Кюфте на Табриз Лозови сърми Супа с кашк Патладжани с кашк Пълнени патладжани Хляб с джинджифил Хуреш с моркови
З анаяти на Табриз
Тъкане на килими Проектиране на килими Репризиране на килими Боядисване Златарство Работа със сребро Стъкларство Керамика, фаянс Торевтика - релефна обработка на художествени произведения от метал Производство на самовари Ножарство Музикални принадлежности
Едно посещаване в провинция Азербайджан и град Табриз е пътешестване до дълбините на историята, пътешестване до света на мисълта и поезията, пътешестване измежду девствена и чудна природа, разходка из културата и цивилизацията по тези земи.

Текстът е възложен от Посолство на Ислямска Република Иран в София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР