На 11 декември излиза Смъртта и светлината. Странният поетичен свят

...
На 11 декември излиза Смъртта и светлината. Странният поетичен свят
Коментари Харесай

Смъртта и светлината - главозамайваща смес от забавна сатира и философски размисли

На 11 декември излиза " Смъртта и светлината ".
Странният лиричен свят на Зелазни е главозамайваща примес от занимателна ирония и метафизичен размишления.
Ранните му разкази са превъзходно написани – мечтателни и в това време задълбочени. Бурният екшън „ Вратите на лицето му, лампите на устата му “, прочувствено разтърсващият „ Роза за Еклисиаста “, смешно-сърцераздирателната легенда „ Фуриите “ и мрачният драматичен романс „ Сърцето на гробищата “ са удивително близки до актуалната сензитивност.
Сложният, завладяващ и загадъчен разказ „ Господарят на светлината “, донесъл на Зелазни премията „ Хюго “ през 1968 година, пресъздава хиндуисткия мавзолей благодарение на науката, хвърля светлина върху връзката сред човечеството и технологиите и споделя трогателна човешка история. „ Една нощ през самотния октомври “ - последната книга на Зелазни преди гибелта му - е смело истинска амалгама от ужаси, комизъм, тайнственост и фикция: драгоценност, излъчваща тъмен искра.
Роджър Зелазни (1937–1995) е фамозен американски създател на фентъзи и научна фантастика, притежател на три награди „ Небюла” и шест „ Хюго”.
Зелазни е роден в Кливланд, Охайо. В гимназията е редактор на учебния вестник и членува в клуба по креативно писане. Постепенно минава от разкази към новели и романи, а през 1969 година се отдава напълно на писателската си кариера.
Той е считан за един от водачите на „ новата вълна” в научната фантастика през 60-те години на ХХ век. Експериментира с намеци, лиризъм и митична изразност и изследва затрудненията за човечеството, породени от технологиите. Творбите му постоянно включват митични герои, обрисувани в модерния свят. Отсеченият, минималистичен разговор е повлиян от духовитостта на класическите престъпни създатели.
Най-впечатляващ е майсторският жанр на Зелазни – елементарен и равен, само че извънредно безапелационен. Той не прибягва до гръмки думи и дълги фрази. Историята просто се лее от страниците...
Сборникът съдържа следните творби:
1. Четири истории от на следващия ден
Вратите на лицето му, лампите на устата му
Роза за Еклесиаста
Фуриите
Сърцето на гробищата
2. Господарят на светлината
3. Една нощ през самотния октомври
Превод: Светлана Комогорова, Юли Стойнов, Владимир Германов


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР