На 11 август НЛРС-СЛРБ с подкрепата на асоциация Хидроенергия извърши

...
На 11 август НЛРС-СЛРБ с подкрепата на асоциация Хидроенергия извърши
Коментари Харесай

НЛРС-СЛРБ зариби с балканска пъстърва отровения учатък от Девинска река

На 11 август НЛРС-СЛРБ с поддръжката на асоциация „ Хидроенергия " извърши зарибяване на Девинска река в сектора „ Хвани - пусни ", избран за състезателен лов на риба, където преди дни бе изтровена рибата след авирия във фабриката за бутилиране на минерална вода „ Девин " ЕАД.

Зарибяването с 300 кг двулетна балканска пъстърва с размери към 15-20 см бе осъществено благодарение на повече от 20 деца на възраст от 5 до 12 години от локалния клуб по състезателен лов на риба.

В зарибяването участваха кметът на град Девин и ръководител на локалното съдружие Здравко Иванов, експертът по лова в ЛРС-Девин Владимир Пейков, основният контрольор от ИАРА от териториалното звено в Смолян Петко Чуков и специалистът от НЛРС-СЛРБ Любомир Стефанов.

Кметът Здравко Иванов съобщи, че няма екокатастрофа, факт е, че рибата в градската част на реката бе изтровена, само че след направените проучвания е ясно, че средата е удобна за зарибяване и по тази причина то стартира. Всякакви спекулации, че водата е заразна за хората, са погрешни.

„ Искам да уверя всички жители и рибари, че в този участът на реката има естествена храна за разселените пъстърви, което е потвърдено от нашите проучвания " - добави Петко Чуков.

Вече втора година асоциация „ Хидроенергия " е сътрудник на НЛРС-СЛРБ и се правят зарибявания с балканска пъстърва из цялата страна посредством Националната стратегия за поддържане на видовото многообразие и устойчивото прилагане на ихтиофауната в системата на НЛРС-СЛРБ. През есента предстоят още съвмесни зарибителни акции в разнообразни региони от страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР