На 11, 12 и 13 октомври 2017 г. Регионалният етнографски

...
На 11, 12 и 13 октомври 2017 г. Регионалният етнографски
Коментари Харесай

Откриха V-та национална среща на музеите в Пловдив

На 11, 12 и 13 октомври 2017 година Регионалният етнографски музей - Пловдив е хазаин на Петата национална среща " Съхраняване на националната еднаквост и музеите в България като част от устойчивото развиване ", чиято съществена подтема е " Приятелите на музея ". Организатори на събитието, което се организира в Дома на културата " Борис Христов " са Министерство на културата - дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства ", Община Пловдив и РЕМ- Пловдив, в партньорство с Община Асеновград и Исторически музей - Асеновград.

На формалното разкриване, което се състоя през днешния ден Валерия Димитрова - специалист в Дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства " на Министерство на културата прочете приветствен адрес от името на Министър Боил Банов. В него, министърът насочи специфичен привет към трите музея, които празнуват значими юбилеи през актуалната година - 100 години от основаването на Регионалния етнографски музей в Пловдив, 60 години от основаването на Националния политехнически музей и 80 години от основаването на Музей " Васил Левски " в Карлово.

Приветствие от името на заместник-кмета по просвета и туризъм на община Пловдив Александър Държиков сервира шефът на дирекция " Култура и културно завещание " Нина Димовска. Тя се обърна към участниците с думите: " Добре пристигнали още веднъж в Пловдив - първият български град, който завоюва купата Европейска столица на културата - 2019 година и в който дружно, общинска администрация и музеи, продължаваме да работим интензивно и в партньорство за сполучливото развиване на града като водеща дестинация за просвета, културно-исторически и набожен туризъм, за разпространение на музейното дело и за привличане на съидейници. 

Бих желала да ви поздравя от името на Община Пловдив за вашия висок професионализъм, безрезервност и неотклонен труд! Със сигурност е огромна отговорност да работиш с възрожденски възторг, макар компликациите и провокациите, да посвещаваш всекидневно напъните си в името на издирването, проучването, популяризирането и съхраняването на културно - историческото и естествено завещание на България. Това е задача, почтена за почитание. Благодарим ви! "

Акцент в програмата на Петата национална срещата са тематики, свързани с отговор на въпросите " за какво " и " по какъв начин " музеите в България и по света са сполучливи, когато стават другари със своята аудитория и посред си; " по какъв начин това може да се доразвива и обогатява " и " кои са главните правила и образци " за създаване на музейните другарства. В трите работни дни ще бъдат показани повече от 35 презентации по тематиката, а в полемиките присъединяване ще вземат и доста посетители от сходни и партниращи институции.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР