На 10 юни от 10 ч. в зала Европа“ на

...
На 10 юни от 10 ч. в зала Европа“ на
Коментари Харесай

Ученици от Русе и Тараклия в дебат за офицерския бунт от 1887 г.

На 10 юни от 10 ч. в зала „ Европа “ на Доходното здание ще се състои финалното събитие по план “Саможертвата на българските революционери в подтекста на офицерския протест от 1887 година “ на ОУ „ Олимпи Панов “, финансиран по стратегия „ Знание и напредък “ на  Фондация “ Русе- град на свободния дух “, реализирана с поддръжката на компания „ Еконт Експрес “.

Предвидена е взаимна галерия с Регионалния исторически музей и Държавен списък – Русе, отдадена на 170 година от рождението и 135 година от гибелта на майор Олимпи Панов.

След това ще се организира ученическата кръгла маса, на която възпитаници от русенски учебни заведения и от град Тараклия, Молдова, ще показват свои проучвания и отчети по отношение на офицерския протест от 1887 година.

Финалът на събитието ще бъде възстановката на моменти от процеса против ръководителите на русенския протест и разстрела на наказаните на гибел в пространството пред Доходното здание. В нея ще вземат присъединяване възпитаници от прогимназиален стадий и членове на националното сдружение „ Традиция “.

Русенското учебно заведение е единственото в България, което носи името на майор Олимпи Панов. Чрез плана образователното заведение ще насърчи децата да посветят свободното си време на малко известни исторически обстоятелства, свързани с офицерския протест от 1887 година, един ослепителен детайл от следосвобожденската история на страната ни. Реализирането на плана съответствува и със 170 година от рождението и 135 година от гибелта на Олимпи Панов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР