На 10 юни 2017 г. Нейно Величество кралица Маргрете и

...
На 10 юни 2017 г. Нейно Величество кралица Маргрете и
Коментари Харесай

Да живееш в сянката на жена си: Как принц Хенрик и кралица Маргрете съхраниха брака си

На 10 юни 2017 година Нейно Величество кралица Маргрете и датският принц Хенрик означиха значимо събитие - 50 години от сватбата им.  Те отпразнуваха непретенциозно и без ненужно внимание, в компанията на децата и осемте им внуци. Без обилни тържества принцът нежно целуна брачната половинка си по главата, забавлява се с децата и кучетата и си напомни най-щастливите моменти от живота си с Маргрете. 

Осем месеца по-късно той умря. Сега се помни като човек, който през целия си живот е бил съкрушен да бъде в сянката на брачната половинка си, само че който е бил благополучен да бъде до нея.  

 принц хенрик кралица маргрете Getty

Двама интелектуалци 

С нейното раждане се отваря нова страница в историята на датската монархия.  Малката Маргрете не става незабавно принцеса. Родителите на момичето доста години се надяват, че в фамилията ще се появи момче, само че на вятъра. Четири години по-късно има сестра Бенедикте, а две години по-късно се появява и Анна-Мария. Тогава към този момент няма подозрения - един ден кралица ще ръководи Дания. Законът за заместничество на трона е изменен и на 12-годишна възраст младата Маргрете получава законното си право да се назовава принцеса.  Момичето има намерение да отбрани това право през целия си живот, на първо място посредством дейности и безупречна известност. 

Маргрете незабавно стартира да култивира бъдещия монарх в себе си: учи при най-хубавите учители в Дания, усвоява сполучливо непознати езици, литература, история и изкуство, написа лирика и рисува картини.  Това е последвано от образование в най-хубавите университети: от Копенхаген до Сорбоната. 

Междувременно във Франция, в фамилията на графовете дьо Лаборд дьо Монпеза, младият Анри получава също толкоз влиятелно обучение.  Момчето е отгледано в фамилията на посланик и прекарва първите пет години от живота си във Виетнам.  Всъщност той също учи в Сорбоната, само че е предопределено да срещне бъдещата си брачна половинка доста по-късно. 

Докато Маргрете продължава образованието си и по едно и също време с това извършва кралски отговорности, Анри научава китайски и виетнамски, пътува из Азия, минава през войната в Алжир и по-късно получава място в азиатския отдел на френското външно министерство.  Младият мъж построява кариерата си бързо и елементарно, евентуално с помощта на изострен разум и естествена харизма. 

Като посланик и принцеса, те постоянно участват на разнообразни приеми, само че се срещат едвам през 1966 година в Лондон, където Маргрет учи в Кеймбридж, а Анри работи като трети секретар на посолството. Говори се, че в началото младият мъж няма предпочитание да се срещне с нейно височество, само че дългът си е дълг: въпреки всичко би трябвало да се срещне с принцесата.  За изненада на младия мъж, пред него се появява очарователна млада дама, в която не се усеща и капка снобизъм. 

 принц хенрик кралица маргрете Getty

Любов от пръв поглед 

Веднага се харесват. Само няколко срещи са задоволителни на Анри, с цел да не мисли повече за нищо друго с изключение на за красивата и умна датчанка, която го пленява от пръв взор.  Няколко месеца по-късно омагьосаният французин предлага брак на принцесата, оставяйки кариерата си на посланик. 

Женят се на 10 юни 1967 г. По това време Маргрете към момента е коронована принцеса, тъй че Анри просто сменя купата си на френски граф с купата на датски принц , като преди този момент се съгласява на още няколко стратегически промени. Името на Анри би трябвало да бъде сменено с по-благозвучното за датското ухо Хенрик и католицизмът е сменен с лутеранство.  

Може би няма по-красива двойка от принцесата и принца. За един миг Маргрете и Хенрик стават любимци на датското кралство, които с изключение на всичко друго незабавно дава на страната двама наследници.  

 принц хенрик кралица маргрете Getty

В сянката на короната 

Това продължава пет години, до момента в който бащата на Маргрете почива и 31-годишната принцеса се възкача на трона. Разбира се, Хенрик знае за кого е женен и все пак даже той не чака каква голяма сянка ще хвърли върху него короната на обичаната му.  Като упорит посланик, той съществено се надява, че ще получи власт наедно със брачната половинка си.  

Мечтите му обаче не са предопределени да се осъществен. Правителството изрично отхвърля да даде на принца купата крал-консорт, а неотдавна коронясваната кралица просто не пази ползите на брачна половинка си.  Хенрик получава званията военачалник от армията и адмирал от флота, само че, несъмнено, това не го утешава доста. 

Всяка двойка претърпява рецесии в връзките си, само че когато става дума за кралското семейство, напрежението сред съпрузите може да бъде два пъти по-токсично. Хенрик и Маргрете може да са минали през интервал, сходен на този, който в миналото са претърпели младите Елизабет и Филип.  Хенрик старателно се пробва да получи повече пълномощия за себе си и да се отърве от сянката на брачната половинка си, от време на време обществено изразявайки неодобрение от позицията си. 

 принц хенрик кралица маргрете Getty

Преодоляване на кризи 

Това повлиява ли на връзките им с Маргрете? Разбира се, само че за разлика от Елизабет, датската кралица би трябвало да се изправи пред рецесия в доста по-съзнателна възраст. Маргрете схваща, че не е в нейната власт да нарушава толкоз фрапантно вековните обичаи, само че тя умно се пробва да включи брачна половинка си във всички значими събития и също по този начин го предизвиква да се занимават с творчество дружно. И се получава. 

Общото занимание освен оказва помощ на съпрузите да преодолеят рецесията в връзките си, само че сякаш още повече заздравява връзката им.  От взаимната им „ химикалка “ произлизат разнородни артистични инициативи: преводи на задгранична литература (и двамата се подписват с анонимното име Х. М. Вейерберг), лирика, илюстрации за романи (Маргрете прави няколко известни рисунки), скици на театрални костюми и др . Принцът продължава да се бори за купата си, само че в никакъв случай не се оплаква от Маргрете като негова брачна половинка. Любовта им продължава да цъфти и това се вижда с просто око.  

През 2005 година принцът най-сетне съумява да завоюва купата принц-консорт.  По това време той към този момент има личен бюджет, както и редица почетни кралски награди и ордени.  И все пак той продължава да усеща, че всичко това е единствено „ благодеяние “. 

 принц хенрик кралица маргрете Getty

През 2011 година той непринудено се отхвърля от купата и още веднъж стартира да се назовава просто принц, а шест години по-късно прави изказване, че не желае да бъде заровен до брачната половинка си в кралската гробница.  Но не тъй като не я обича, а тъй като няма право да лежи до жена, чийто статус е по-висок от неговия. Волята му, несъмнено, е изпълнена. Тялото му е кремирано, част от пепелта е разпръсната над водите на Дания, а другата е заровена в градината на двореца Фреденсборг.  

И в деня на погребението си принц Хенрик още веднъж подсети на своята обичана Маргрете за безконечната им обич. Когато скърбящата кралица влезе в църквата Кристиансборг, с цел да изпрати брачна половинка си в последния му път, цяла градина с цветя и венци разцъфна пред нея.  Малко по-късно кралският изповедник Ерик Норман Свендсен цитира в речта си стихотворение, което принцът е написал за Маргрете за сватбата им през 1967 г. Това е последната изненада на Хенрик за обичаната жена, която той обожава приживе. Така той й признава любовта си за финален път. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР