На 10 юли 1930 г. се ражда големият български писател

...
На 10 юли 1930 г. се ражда големият български писател
Коментари Харесай

На този ден: 91 г. от рождението на Серафим Северняк

На 10 юли 1930 година се ражда огромният български публицист и журналист Серафим Северняк, с рождено име Серафим Серафимов. Родителите му били учители и се очаквало синът да продължи традицията. Но той решил друго - още като студент по българска лингвистика в Софийския държавен университет стартира да написа, става сътрудник на вестника на писателския съюз „ Литературен фронт “, по-късно е редактор в сп. „ Пламък “, основен редактор на редакция „ ЛИК “ в Българска национална телевизия и на сп. „ Отечество “, драматург на Държавен музикален спектакъл „ Стефан Македонски “ и на Сатиричния спектакъл.

От 1952-ра до гибелта си през 1988-а е издал повече от 30 книги с прозаичност и журналистика, измежду които са художествените пътеписи от 1969-а „ Между розата и лъва “, повестта „ Охридска балада “ (1971), сборникът с есета „ По острието на бръснача “ и с разкази „ Ветрило “ (посмъртно, 1990), документални книги за Чудомир (1983) и Левски (1987).

Северняк умира на 24 май 1988 година, до момента в който е в командировка в кубинската столица Хавана. Една от легендите е, че е погубен. Той се осмелява да показва истини, известни на мнозина, само че благоразумно премълчавани от всички. Поради това неговата журналистика, а и прозата му срещат опозиция или благоразумно безмълвие.

Официалната версия за гибелта му е цирозата, от която боледува от дълго време, в резултат на прекаран хепатит.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР