На 10 септември 2019, вторник, 19:00 - 21:00 часа ще

...
На 10 септември 2019, вторник, 19:00 - 21:00 часа ще
Коментари Харесай

Палати от колиби - първа самостоятелна изложба в България на Миряна Тодорова

На 10 септември 2019, вторник, 19:00 - 21:00 часа ще бъде открита първата независима галерия " Палати от колиби " на Миряна Тодорова. 
Тя е позната на българската аудитория с някои от своите пърформанси и съоръжения, показвани в разнообразни общи изложения, както и като носителка на Наградата Гауденц Б. Руф за млад създател през 2011 година
Живописта постоянно е съпътствала креативното ѝ развиване. Както в пърформансите и инсталациите, по този начин и тук Миряна Тодорова не просто опитва с цветове, линии и форми, а дава израз на персоналните си прекарвания, които в огромна степен отразяват променения свят, в който живеем. Изложбата в изложба
Структура показва работи, основани в интервала 2016-2019 година Изработени са с акрилни и маслени бои върху платно, лен и хартия.
Произведенията се разделят в два съществени цикъла. “Чуждо тяло ” се занимава с казуса за намирането на персонален комфорт в една непрекъснато изменяща се среда. Дългогодишен живот в емиграция, живот в непрекъснато преместване през континенти, страни, градове и квартали, пресичане на разнообразни културни, обществени и стопански територии – всичко това основава чувство за неустановеност и липса на естетика сред тялото и мястото. Собственото тяло стартира да се усеща като непознато. Пейзажите в близост (природни, градски, психологически) също динамично се трансформират и възприятието за постоянно разминаване се трансформира във декор на живеенето. Несигурните, нервни и трептящи линии сякаш се пробват да намерят онази граница, онази контактна точка, в които тяло и действителност ще се засекат.
Втората серия е обвързвана с интереса на Тодорова към архитектурата, към структурите за живеене и структурата на нещата. Решетките от линии, дълбочината на пространството и по-строгата геометрия провокират асоциации с материалния свят, който ни заобикаля. Заставени да живеем в него, ние постоянно изпитваме неудобството от незадоволително бързо разрастващата се архитектура, от непригодността ѝ към метода на живот, който става все по-гъвкав и мобилен. Названието “Палати от колиби ” засяга точно тази фантазия за основаване на комфортен, добре организиран дом (физически и духовен), която непрекъснато се сблъсква с неустойчивите параметри на всекидневието.
Миряна Тодорова (р. 1984 в София, живее и работи в Ню Йорк) приключва бакалавърска и магистърска степен, компетентност “Изящни изкуства ” в Училището за образни изкуства, Ню Йорк. Нейните планове комбинират живопис, пърформанс, видео, движеща се архитектура и обществени интервенции.
Тя е взела участие в голям брой изложения в Европа и Съединени американски щати, сред които: “Перформативно ” в изложба Baahng, Ню Йорк, “Чужди Тела ” в Арт Център Mana Contemporary, Ню Джърси, “Движещи се обекти ” в изложба frosch&portmann, Ню Йорк, “Да бъдеш ” в Центъра за изкуство и архитектура Storefront, Ню Йорк, “Стъпка на спиране ”, изложба Radiator, Куинс, “Движение на цялото ”, изложба Inda, Будапеща, “Дисидентски стремежи “ в Института за модерно изкуство District, Берлин, “Пулс ” в Арт Център The Invisible Dog, Бруклин, “Aван-гайд за NYC: Да преоткриеш изгубеното ” в изложба Apexart, Ню Йорк и “Bременен Ню Йорк ” в Центъра за снимка и видео, Ню Йорк. Творбите ѝ са в сбирките на Deutsche Bank 60 Wall St, Нюйоркската Фондация за Изкуство NYFA и Семейната Фондация на “Айлийн С. Камински ” ESKFF и вземат участие в изявления в Artforum, TimeOut NY, Blouin Artinfo и Le Monde Diplomatique.
Миряна Тодорова е притежател на Наградата за модерно изкуство “Гауденц Б. Руф ” в категорията за млад създател (2011) и е стипендиант в Училище за живопис и статуя Skowhegan, Мейн (2012), ZK/U- Център за изкуство и урбанизъм, Берлин (2013) и Резидентна стратегия за образни изкуства BRIC, Бруклин (2014).
Вижте някои от творбите ѝ в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР