На 10 октомври 2005 г. на тиха софийска улица е

...
На 10 октомври 2005 г. на тиха софийска улица е
Коментари Харесай

Студени досиета: Кой и защо уби ”митничарката на ВИС” Шинка Манова?

На 10 октомври 2005 година на тиха софийска улица е разстреляна шефката на " Последващ надзор " в Агенция " Митници " Шинка Манова, известна като митничарката на ВИС.

Точно в 9 часа Манова потегля за работа. Качва се в първокласния джип " Тойота Лендкруизър ", водещ се на името на щерка й. Третата по сан в Агенция " Митници " има и водач - 25-годишният Йордан Герговски, на който заплаща сама, макар че формалната й заплата е 714 лв..

Неизвестният убиец открива огън, когато Герговски понижава скоростта, с цел да премине през " лежащ служител на реда ". 45-годишната Манова издъхва на място, покосена от два патрона в главата. Шофьорът й е тежко ранен и умира по-късно в болничното заведение.

По-късно очевидци ще опишат килъра като наедрял мъж с черна коса, само че проверяващите ще открият, че той е носил перука и е бил облечен с повече облекла. Така показанията на очевидците водят до задънена улица. При огледа на място са открити единствено три гилзи, напомня дир.бг събитията към случая.

Версиите за изтезанието

Разстрелът на Шинка Манова провокира ужас в обществото, а депутатите незабавно привикват вътрешния министър Румен Петков в Народното събрание. Основните версии на проверяващите са четири.

Първата е, че убийството има връзка с бизнеса с медикаменти, защото дирекцията, на която Манова е началник, следяла дали обмитените на митниците лекарства на компании дават отговор на действителния импорт или експорт. Освен това имало и инспекции на вносители на медикаменти за противозаконен импорт.

Втората версия е, че целта на убиеца е бил водачът на митничарката - Йордан Герговски, който година по-рано провокирал злополука с две жертви в столичния кв. " Люлин ". Криминалистите допускали, че е допустимо близки на жертвите да имат общо с разстрела за възмездие.

Третата и най-вероятна версия за гибелта на Шинка Манова е, че е била поръчана от украински мафиоти, които вкарвали контрабандно месо от Русия, Украйна, Китай и Индия през пристанище Бургас. Като началник на " Последващ надзор " Манова засякла далаверата, която носела облагите в милиони евро на украинската мафия и поискала " комисионна ". Това коствало живота й.

Митничарката на ВИС

Последната версия за убийството е, че митничарката е разстреляна от съперници на ВИС-2, с цел да се отстраняват каналите на някогашната силова формация през границите. Неофициално Шинка Манова е наричана персоналната митничарка на взривения необут от ВИС-2 Димитър Димитров - Маймуняка и на Константин Димитров-Самоковеца. Именно в телефона на Самоковеца с турска GSM карта е попадал и номерът на Манова. Тези обстоятелства изскачат през 2000 година в отчет на Национална работа за сигурност за корупцията в страната. След гибелта й излиза наяве, че тя е била в управата на ФК " Искър ", който бе владеене на боса на ВИС-2 Георги Илиев.

Пред депутатите пък Румен Петков декларира, че убитата Шинка Манова е била следена от ГДБОП в създаването " Сателити " за връзка с Константин Димитров-Самоковеца и други високопоставени фигури от ВИС. Според Петков обаче създаването е била прекъсната през 2003 година - годината, в която Манова става шеф на дирекция “Последващ контрол” на Агенция " Митници ".

В последна сметка следствието на убийството е прекъснато на 12 март 2007 година с разпореждане на столичното разследване, макар че попада в листата на " 20-те знакови каузи ", следени от Европейската комисия. Убиецът и поръчителите и до през днешния ден не са открити.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР