На 10 години и 6 месеца затвор беше осъден Кубеттин

...
На 10 години и 6 месеца затвор беше осъден Кубеттин
Коментари Харесай

Брат на Фетхуллах Гюлен влиза в затвора за десетилетие

На 10 години и 6 месеца затвор беше наказан Кубеттин Гюлен, братът на живеещия в заточение в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква в проваления опит за прелом против президента Реджеп Таийп Ердоган през 2016 година, оповестява БГНЕС по информация на Агенция Франс Прес.
Присъдата е издадена от съда в Измир, където Кубеттин беше арестуван през октомври 2016 година. Той е упрекнат в „ членуване във въоръжена терористична група”. Самият Кубеттин Гюлен, който се намира в пандиза в Денизли, не участва персонално при произнасянето на присъдата.
Според турски медии проповедникът има трима братя – Месих, Салих и Кубеттин, още два умряли братя – Сейфуллах и Хасби, както и две сестри – Нурхаят и Фазилет. Тяхното местоположение не е известно. Към момента Кубеттин е единственият член на фамилията на Гюлен, който е арестуван от управляващите.
Ислямският просветител Фетхулах Гюлен, който от доближен на Ердоган се трансформира в негов гневен критик, живее в самоналожено заточение в Съединени американски щати от 1999 година. Той изрично отхвърля обвиняванията в организирането на опита за прелом от 15 юли 2016 година, при който починаха 250 души, в това число заговорници. Поддръжниците на Гюлен не одобряват това, че турските управляващи жигосаха организацията на Гюлен " Хизмет " ( " Служба " ) като терористична формация и ѝ дадоха наименованието " Фетхуллах терористична организация – ФЕТО ".
Анкара изиска ислямският просветител да бъде екстрадиран от Съединени американски щати и към този момент на няколко пъти публично изрази нетърпението си пред Вашингтон за неговото предаване на турските управляващи. Това провокира разтягане на турско американските дипломатически връзки
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР