На 10 февруари православната църква почита паметта на свети Харалампий

...
На 10 февруари православната църква почита паметта на свети Харалампий
Коментари Харесай

Почитаме свети Харалампий - бърз помощник в скърбите


На 10 февруари православната черква уважава паметта на свети Харалампий Чудотворец. Празникът в българската национална традиция е един от последните в зимния празничен цикъл.

Той е дефинира като наш парещ покровител и бърз асистент в скърбите.

Свети Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия. По това време римският император Септимий Север почнал гонения против християните. Епископ Харалампий намерено проповядвал вярата в Истинския Бог и се стараел да да отклони езичниците от техните заблуди и от поклонението на идоли.

В края на живота си бил подложен на жестоки мъчения от римския император, с цел да се откаже от Христовата религия, а той оставал хладнокръвен.

Езическите управляващи уловили епископа и го изправили на съд. Свети Харалампий дръзновено изповядал вярата си в Христос и изобличил езическия мрак. Съдията дълго го увещавал да се отхвърли от вярата си и да се поклони на идолите. Обаче свети Харалампий уверено отказал.

Тогава го подложили на страшни изтезания - стържели тялото му с стоманени нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разрушили устата му с камък. Ала старецът с самообладание и геройство понасял всичко и благодарял на мъчителите си: " Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов безконечен живот! "

Бог незабавно излекувал раните по тялото на мъченика. Виждайки изумителната неотстъпчивост на свети Харалампий, неговото самообладание и проявата на Божията мощ, голям брой езичници повярвали в Христос и приели християнството.

По заповед на императора свети Харалампий бил наказан на гибел посредством посичане с меч. Завели светеца на мястото на наказването. Свети Харалампий вдигнал ръцете си нагоре, насочил погледа си към небето и се помолил за всички хора.

След тази молитва светият дъртак умрял на 113 година, преди палачът да го допре с меча.

Той е изключително уважаван в нашите обичаи - както поради молитвеното му покровителство пред Бог за заболели, страдащи духовно и телесно, по този начин и като покровител на пчеларите и проводник на Божията берекет над пчелния мед.

На този празник дамите месели ритуален самун със знаци. Докато хлябът стане подготвен, те отивали в в църквата и носели мед, който да бъде осветлен на специфична празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като лек до следващата година.

Дне именден честват: Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи, Хараламп, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР