На 10.08.2023 г. в сградата на Община Мездра се проведе

...
На 10.08.2023 г. в сградата на Община Мездра се проведе
Коментари Харесай

Състоя се заключителната пресконференция за проекта по „Пилотно въвеждане на демонстрационно училищно компостиране в Мездра /снимки/

На 10.08.2023 година в постройката на Община Мездра се организира заключителна конференция в осъществяване на план „ Пилотно въвеждане на демонстрационно учебно компостиране в гр. Мездра “. Проекта е финансиран  по  АДБФП № BG16M1OP002-2.009-0046-C01 от 11.02.2022 година по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “, съфинансиран от ЕФРР по процедура посредством асортимент BG16М1ДЗ002-2.009 „ Изпълнение на демонстрационни планове в региона на ръководството на отпадъците “.
В осъществяване на главната цел на плана - Предприемане и  внедряване на редица нови управнически подходи в община  Мездра с цел да подтиква предотвратяването на биоразградими битови боклуци в общината, бяха регистрирани постигнатите резултати от осъществяване на:
•    Дейност 2. Реализация на демонстрационния проект 
В рамките на плана са реновирани и обзаведени  две класни  стаи в двете  пилотните учебни заведения в град Мездра – ОУ „ Христо Ботев “ и ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “. Оборудването за всяка от стаите включва: модулни маси, шкафове, стационарни столове и бели магнитни дъски. Доставени са по два компостера с съдържимост от 400 и 1200 л  и 3D принтер.
    Мярка 1. Разработване на Общински проект за деяние за предварителна защита образуването на битови боклуци (План за нулеви отпадъци) - създаден и признат Общински проект за  действие за предварителна защита образуването на битови  отпадъци (План за нулеви отпадъци) с небосвод  10 години. Дейностите, залегнали в проекта, са  пряко обвързани с задачите за ръководство на  битови боклуци от общинския  План за ръководство на отпадъците. Планът за  нулеви боклуци е показан в границите на  Forward Green 2023 - първото интернационално  изложение за кръгова стопанска система, извършено в  периода 08-10 юни 2023 година в гр. Солун, Гърция.
    Мярка 2. Създаване на стратегия за компостиране и предварителна защита на генерирането на боклуци в две пилотни учебни заведения в община Мездра - създаден Наръчник на учителя за осъществяване на „ Зелен час на класния началник “. Същият  беше показан на преднамерено събитие пред учители от двете пилотни учебни заведения. Обучени са над 20 учители за потребление на създадения Наръчник и постигане на знанията, залегнали в него, до повече представители на общността в град Мездра  (деца и родители).
•    Дейност 3. Кампании за разпространение на резултатите от плана: Създадена е и се поддържа страница на плана във Facebook - Да компостираме дружно.
В рамките на план „ Пилотно въвеждане на демонстрационно учебно компостиране в гр. Мездра “ са извършени следните събития:
    „ Зелена работилница за еко изкуство “
    „ Работилница за 3D принтиране “
    „ Училищен ден на компоста “
    „ Зелен ден на Мездра “
В рамките на извършените осведомителни и обучителни  събития беше показана информация за:
    дейностите, които Община Мездра подхваща в региона на ръководство на отпадъците;
    смисъла на дейностите за попречване образуването на отпадъци;
    разделното събиране и подготовката на боклуци за повторна приложимост, за понижаване на количеството битови  отпадъци, отредени за депониране
На участниците в събитията бяха представяни интерактивни занимания и игри, касаещи придобиване на познания за качествено запазване на околното среда и придобиване на екологично държание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР