На 10.08.2021 г. експерти на РИОСВ - Бургас, Басейнова дирекция

...
На 10.08.2021 г. експерти на РИОСВ - Бургас, Басейнова дирекция
Коментари Харесай

РИОСВ - Бургас сезира прокуратурата за продължилото с години незаконно изтичане на отпадни води край Синеморец

На 10.08.2021 година специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) и Регионална лаборатория - Бургас към Изпълнителна агенция по околна среда, в наличието на представител на Община Царево, направиха инспекция на канализационна система в с. Синеморец. Проверката е разпоредена от управлението на Министерството на околната среда и водите по сигнал за продължаващо с години заустване на отпадъчни битово-фекални води.

Констатирани са нарушавания с 8-годишна отминалост, за които за пръв път е сезирана Районна прокуратура - Бургас.

Установено е заустване на отпадъчни битово-фекални води чрез железен водопровод на към 20 метра от брега в Черно море. Водата в региона на заустващия колектор е с жълто-кафяво оцветяване. Взети са три проби за физико-химичен разбор – една от последната изходна ревизионна шахта на канализационната мрежа на селото и по една на към 100 метра вляво и вдясно от точката на заустване. За заустване без позволение по Закона за водите на кмета на Община Царево е изпратена покана за сформиране на акт за откритото административно нарушаване.

През годините Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас и БДЧР са осъществявали всяка година надзор, като са налагани и съответните по закон наказания. За нарушаванията в интервала 2013-2021 година от контролните органи на Министерство на околната среда и водите са подхванати административно-наказателни ограничения – на Община Царево са формирани актове за административното нарушаване и са издадени наказателни постановления от шефовете на РИОСВ-Бургас и на БДЧР. Общо глобите за интервала са в размер на 30 хиляди лв..

При инспекцията е открито и че построеният през 2001-2003 година пробен пречиствателен модул не действа. Районът към него е обраснал с растителност и няма достъп до площадката.

За прекратяване на замърсяването на Черно море с непречистени отпадъчни битово-фекални води следва Община Царево като притежател на канализационната система да предприеме дейности за създаване на пречиствателна станция за отпадни води в с. Синеморец с обезпечено дълбоководно заустване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР