На 1 юни по повод Международния ден на детето омбудсманът

...
На 1 юни по повод Международния ден на детето омбудсманът
Коментари Харесай

Манолова с ново законодателно предложение - за отпадане на таксите в детските градини

На 1 юни във връзка Международния ден на детето омбудсманът Мая Манолова ще даде старт на националната акция „ Без такса в детските градини “ . Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Целта на самодейността е да обезпечи еднакъв достъп до качествено предучилищно обучение на децата в България посредством отпадане на таксите за детските градини.
Манолова ще показа законодателно предложение за смяна в Закона за предучилищното и учебно обучение за унищожаване условието родителите да заплащат такса храна за наложителното предучилищното образование, която да бъде за сметка на държавния бюджет.
Статистиката демонстрира, че децата сред 3 и 6 години у нас за образователната 2017/2018 година са 220 887, от тях сред 5 и 6 години са 112 615 малчугани. Според социологическо проучване 73% от интервюираните родители са на мнение, че детската градина би трябвало да бъде безвъзмездна.
Родителите би трябвало да бъдат подкрепени от страната при развъждане на децата си, като значима стъпка е инвестицията в предучилищното обучение, съобщи по-рано във връзка акцията Манолова.
„ Децата, които посещават предучилищна форма, по-лесно се приспособяват и усвояват образователния материал ", посочи тя.
Ако страната реши да поеме заплащането за хранене в предучилищните групи, това ще облекчи общините да не заплащат сумите от така и така скромните си бюджети. От друга страна това ще бъде поддръжка за младите фамилии , които отглежда деца. Ако приемем, че междинната такса за храна е към 30 лв., става дума за 30 млн. лв., които са във опциите на страната “, изясни Мая Манолова, представена от Фокус.
Тя сподели още, че ще упорства при подготовка на идващия бюджет тези пари да бъдат включени като добавка към делегираните бюджети на общините.
Тя добави, че има несъгласие сред закона, съгласно който предучилищното образование е наложително и това че то на процедура е платено и има родители, които не могат да отделят тази сума и децата остават отвън просветителната система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР