На 1 юли 2022 г. влиза в сила новият подобрен

...
На 1 юли 2022 г. влиза в сила новият подобрен
Коментари Харесай

От 1 юли влизат в сила нови и по-добри правила за роуминга в ЕС

На 1 юли 2022 година влиза в действие новият усъвършенстван правилник по отношение на роуминга, оповестяват от Представителството на Европейската комисия в България.

С него се удължава до 2032 година срокът на „ Роуминг както вкъщи “ — схемата, с помощта на която пътуващите в Европейски Съюз и ЕИП могат да телефонират, да изпращат текстови известия и да употребяват интернет в чужбина без спомагателни такси.

Новите правила ще донесат също обилни изгоди за предприятията и жителите на Европейски Съюз, които ще се употребяват от по-добри условия на роуминг, предоставящи същото качество на мобилните услуги в чужбина като вкъщи. Освен това новите правила ще подобрят достъпа до незабавни повиквания в целия Европейски Съюз и ще подсигуряват даването на ясна информация за услугите, които вероятно са предмет на спомагателни такси.

По-висока скорост на мобилния интернет по време на пътешестване
Оттук-нататък потребителите ще имат право на същото качество на мобилен интернет в чужбина, каквото получават вкъщи. Операторите, предоставящи мобилни услуги, следва да подсигуряват, че потребителите получават достъп до 4G мрежи или до по-напредналите 5G мрежи, в случай че такива са разполагаем в посещаваната от потребителите дестинация. Потребителите следва да могат да намерят информация за достъпността на мрежата в своите контракти за мобилни услуги и на уебсайтовете на операторите.

Предотвратяване на непредвидени скрити такси
Когато потребителите пътуват със самолети или кораби, мобилните телефони могат автоматизирано да се свързват към бордовата мрежа, обезпечавана от спътници. Ползването на услуги за мобилна връзка, предоставяни от неназемни мрежи, може да е обвързвано с доста високи спомагателни такси. Новите правила за роуминга задължават операторите да пазят своите консуматори и да ги уведомяват, в случай че техните телефони се свързват към неназемни мрежи. Освен това операторите следва автоматизирано да прекъсват мобилните услуги, когато таксите на мобилните услуги през неназемни мрежи доближат 50 EUR или друга авансово избрана граница. Операторите могат да оферират спомагателни услуги, да вземем за пример опция за отвод от прилагане на роуминг на самолети и кораби.

Повече информация за по-добър избор
Потребителите следва да могат да вземат осведомени решения по отношение на потреблението на услуги, които могат да доведат до спомагателни разноски. При пътувания в чужбина повикванията към номера за обслужване на клиенти, застрахователни услуги и услуги на самолетни компании, както и изпращането на текстови известия за присъединяване в състезания или събития могат да бъдат по-скъпи в сравнение с вкъщи. Операторите би трябвало да подсигуряват, че дават на потребителите информация за типовете телефонни номера, които могат да доведат до спомагателни разноски, когато потребителите набират или получават достъп до такива номера от чужбина. Операторите следва да осведомят потребителите посредством автоматизирани SMS известия, изпращани при прекосяване на границата към друга страна от Европейски Съюз, както и в договорите за услуги.

112 — Спешни повиквания при пътувания
Новите правила за роуминга подсигуряват, че жителите познават единния номер на Европейски Съюз за незабавни повиквания 112, който могат да употребяват на всички места в Европейски Съюз, с цел да се свържат със службите за незабавна помощ. До юни 2023 година всички оператори следва да изпращат автоматизирани известия до своите клиенти, които пътуват в чужбина, с цел да ги осведомят за наличните различни средства за свързване със службите за незабавна помощ, да вземем за пример посредством текст или приложения в действително време. Гражданите, които не са в положение да правят гласови повиквания, могат да употребяват тези различни средства.

По-ниски цени сред операторите, по-добри условия за потребителите
Новият правилник за роуминга дефинира по-ниски цени на едро и надлежно разноски на операторите, употребяващи мрежи в чужбина, с цел да дават услуги на своите пътуващи в чужбина клиенти. Пределните цени на едро са избрани на нива, които подсигуряват, че операторите могат да понесат и да си възстановят разноските за даване на роуминг услуги на потребителите на цени за вътрешния пазар.

- Новият правилник дефинира следните пределни цени на едро за услугите за транспорт на данни: 2 €/GB през 2022 година, 1,8 €/GB през 2023 година, 1,55 €/GB през 2024 година, 1,3 €/GB през 2025 година, 1,1 €/GB през 2026 година и 1 €/GB от 2027 година нататък.

- За гласови повиквания: 0,022 €/min в интервала 2022—2024 година и 0,019 €/min от 2025 година нататък.

- За SMS: 0,004 €/SMS в интервала 2022—2024 година и 0,003 €/SMS от 2025 година нататък.

По-ниските цени на едро са от изгода за потребителите, защото те следва да подсигуряват, че всички оператори са в положение да оферират конкурентни абонаменти за роуминг в сходство с правилото „ Роуминг като вкъщи “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР