На 1 септември 2018 г. в град Ивайловград ще се

...
На 1 септември 2018 г. в град Ивайловград ще се
Коментари Харесай

Започва седмото издание на Международния фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“


На 1 септември 2018 година в град Ивайловград ще се организира най-пъстрият и апетитен фестивал. Седмото следващо издание на „ Кулинарното завещание на Траките “ стартира от 10:00 ч. и ще продължи през целия ден.

Единственият по рода си у нас фестивал, отдаден на кулинарните обичаи в Тракийския район сред Арда и Егея. Всяка година събитието проведено от „ Пробуда 1914 “ притегля сред 2000 и 3000 гости. Тракийският триъгълник, който се заформя сред Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите по едно и също време идентични и разнообразни кулинарни особености, а уредниците целят да покажат точно това на гостите. Традиционно гостуват и участници от Франция и Унгария, които до момента не са пропуснали нито едно издание.

Още сутринта стартират демонстрационни работилници за тракийската кухня и занаяти, в които децата овладяват умения по подготвяне и обработка на питателните артикули. По обяд стартират пред публиката приготовленията на храните и напитките по щандовете. Шеф Андре Токев одобри предизвикването да сготви ядене по локална тракийска рецепта. Квалифицирано интернационално жури ще дефинира на финала спечелилите в кулинарните надпревари.

Разнообразието от достоверни тракийски ястия включва зелници, клинове, манджи под капак, катми, печени на жарава, прясно разрушено масло в бурило, още пенливо намазано върху преди малко изпечения селски самун и още доста други изкушения. Не бива да пропуснем и най-вкусните мекици, които в миналото сте опитвали. Нашите баби ги подготвят, облечени в своите фамилни носии, до момента в който пеят достоверни родопски песни.

В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически монументи и обекти са отворени за гости. Съпътстващата стратегия разрешава на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.

„ Кулинарното завещание на Тракия “ не си слага за цел да търси и демонстрира новото, а това, което е познато, характерно и особено за района и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето завещание е дълг, а да научим децата си да познават тези усети и обичаи е идея.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР