На 1 октомври цената на природния газ поскъпна с близо

...
На 1 октомври цената на природния газ поскъпна с близо
Коментари Харесай

Защо идва поредно поскъпване на природния газ на фона на поевтиняването на суровия петрол

На 1 октомври цената на природния газ нарастна с близо 14%, а в този момент се задава ново искане за промяна на цената от страна на "Булгаргаз " с 3,51%. Защо идва следващото повишаване на фона на поевтиняването на суровия нефт на международните пазари?

Енергийният специалист Атанас Тасев уточни пред Bulgaria ON AIR, че политическият фактор е определящ по повод цените на котировките на нефта. По думите му това е безусловно законосъобразен развой и сме подвластни на геополитическия фактор.

"Твърдим, че "Булгаргаз " е в регулация, само че регулиращият орган е в съвсем регистриращ режим ", означи той.

"Предишните цени на петрола дефинират сегашната цена на газа. Интересна полемика е дали да се премине към индексиране на цените на газа. Газът в Европа се повишава ", изясни сътрудника му Венцислав Топузов.

Енергийният специалист добави, че повишаването зависи от модела на ценообразуване. Газовата цена е сезонна, петролната зависи повече от политически събития, посочи Топузов.

А Атанас Тасев акцентира, че сега сме пред доста тежък избор, защото 14 милиарда кубически метра газ през Трансбалканския водопровод отпадат от схемата.

"Излезе информация, че втората тръба на "Турски поток " ще мине през България, само че след срещата Ципрас - Путин още веднъж се включва геополитическият фактор. Гърция не е по-добрият вид, Македония към този момент не е в ползите на Русия, остава нашият маршрут ", изясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР