На 1 ноември България чества Деня на народните будители. На

...
На 1 ноември България чества Деня на народните будители. На
Коментари Харесай

4 изложби в София, които да посетите в Деня на народните будители


На 1 ноември България празнува Деня на националните будители. На този празник се отдава респект на просветителите, книжовниците и революционерите, построили и съхранили духовните полезности и националното съзнание на българите. 

Сред имената на най-почитаните национални будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.

Ето няколко изложения, които да посетите през днешния ден!  

" Бащата на учителите " -  Национална библиотека  " Св. св. Кирил и Методий "

Деня на будителите - 1 ноември, Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " открива изложбата " Бащата на учителите ". Тя е отдадена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, определян от чешкия историк и българист Константин Иречек като " патриарх на българските учители и книжовници ".

В централното предверие ще бъдат изложени 13 табла, които описват както за живота на бележития възрожденски свещеник, лингвист, преподавател и преводач, по този начин и за неговите писания. Допълнително в 10 витрини посетителите ще могат да видят оригинали от фонда на библиотеката, по-голямата част от които към този момент са цифровизирани: " Болгарска грамматика " (1835), " Краткое и ясное ревю за разделянето, начертанието именованието и произношението на писмената и правила за срицанието, просодиата и слогат и за правото чтение на грецесккия язык " (1835), " Службы съ Житиемъ преподабнагω и богоноснагω отца нашегω Iωанна Рылскаго чωдотворца " (1836), Словар на българския език, пояснен на църковнославянски и гръцки език, " Благоизправляю " (1875), изданията на негови преводи на Новия завет и Езоповите басни, шаблона, по който е изработил първия български глобус, персонална преписка, дневници.  

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР