На 1 ноември 2018 г. Държавният архив във Велико Търново

...
На 1 ноември 2018 г. Държавният архив във Велико Търново
Коментари Харесай

Дигитална изложба за Търновски будители бе представена в Букурещ

На 1 ноември 2018 година Държавният списък във Велико Търново показа цифровата галерия „ Велико Търново – част от Европа” в Букурещ. Съорганизатор на събитието е сдружението „ Демократичен съюз на българите в Румъния”, което е и сътрудник по плана „ Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено–икономическия и културен живот в Търново” на Държавна организация „ Архиви”, финансиран по контракт № 118-N-7/01.06.2018 година на програмата „ Културно завещание “ на Национален фонд „ Култура “.
„ Датата 1 ноември - Ден на националните будители, е определена неслучайно, тъй като огромна част от личностите, които намират място в изложбата са книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се народен дух “ – сподели Боряна Маринова - началник план, историк и краевед, шеф на отдел „ Държавен списък – Велико Търново “ при дирекция „ Регионален държавен списък – Велико Търново “ за Actualno.com.
Гости на изложбата са проф. Лука Велчов, почетен ръководител на сдружението „ Демократичен съюз на българите в Румъния”, архимандрит Виктор Мутафов, Надежда Кула - преподавател по български език в българското учебно заведение в Букурещ, и румънски жители.
На заглавната фотография: Боряна Маринова – началник план при Държавна организация „ Архиви “ и Любомир Николов от Демократичния съюз на българите в Румъния – Букурещ
Интерес измежду българската общественост в Букурещ провокираха и личностите, получили образованието си в Румъния: лекарите Евстати Антонов, Стефан хаджи Пенчев и Игнат Игнатиев, аптекарят Панайот Славков, донорът Михаил Кефалов и Митрополит Климент .

Снимка: Момент от представянето на цифровата галерия „ Велико Търново – част от Европа” в Букурещ
Дигиталната галерия показва посредством документи и фотоси, съхранявани във фондовете на Държавен списък - Велико Търново персони, дали своя принос за развиването на публичния, политически, стопански и културен живот на града и Търновския край. Представените документи са за 40 персони, получили образованието си в чужбина и работили в разнообразни сфери. Място в изложбата намират известни търновски учители, работили в Мъжката и Женската гимназии, сред които Тодор Шишков, Васил Берон, Карл Шкорпил , у чители – общественици – М. Москов, Й. Кулелиев, известните учителки и търновски общественички Зоя Ставрева и Невена Събева . Разкриват се моменти из живота на архитектите Георги Козаров и Джовани Мосути , на паркостроителите Антон Новак и Георги Петков , на лекарите Трейман и Черненко , с помощта на които са открити Санаториума за гръдноболни и Бактериологичния институт. Присъстват документи за търновски аптекари, както и на първата дипломирана акушерка – Цанка Събева . Специално място заемат видни общественици-дарители, завещали парцели и пари в интерес на града, както и някои от Търновските митрополити, известни с благотворителната си активност.
Във връзка с самодейността на Държавен списък – Велико Търново за събиране на документи от персонален генезис, в цифровата галерия са поместени и част от даренията. Има фотоси на доктор Гатьо Умников , който основава първото поделение за кожни и венерически заболявания в Североизточна България към Великотърновската първостепенна държавна болница „ Княз Борис”, както и на музикантът Калоян Трифонов и неговата майка – Дочка Михова , преподавател, музикант, хоров диригент. Интересни са и фотосите, направени от учениците от ателие „ Фотографско приключение”, които са снимали обектите, присъстващи в цифровата галерия и вършат паралел сред минало и настояще.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР