На 1 февруари в София кацна първият хеликоптер за спешна

...
На 1 февруари в София кацна първият хеликоптер за спешна
Коментари Харесай

МС: Дезинформация цели да се подменят фактите за функциите на въздушната линейка

На 1 февруари в София кацна първият хеликоптер за незабавна здравна помощ в България. Успехът на държавното управление, след серия от саботажи и закъснение на този план, незабавно се трансформира в обект на дезинформация от страна на политици и служители, за да се подменят обстоятелствата и да се заблуди обществото за функционалностите на въздушната кола за спешна помощ. Това се споделя в позиция на държавното управление, оповестена в формалната Facebook страница на Министерския съвет.

Ето и цялата позиция на държавното управление:

❌ Фалшивата вест: Медицинският хеликоптер не е приспособен за задачата, за която е закупен. Няма лебедка, не може да избавя потърпевши в планината.

✅ Фактите:

✔️Спешната здравна помощ не е избавяне на потърпевши в планината - Планинското избавяне е към Червения кръст, а не към Спешната помощ. Въпреки това хеликоптерът може да транспортира потърпевши при произшествия в планината, в случай че метеорологичните условия разрешават и в случай че има уместно място за кацане.

✔️ Договорът за произвеждане на 6️⃣ медицински хеликоптера, подписан на 27.03.2023 година сред Министерството на здравеопазването и доставчика, разрешава броя от шест хеликоптера да бъде допълнена с още 2️⃣ машини, в случай че бъдат обезпечени средства от държавния бюджет.

✔️ Съгласно контракта с лебедка ще бъдат оборудвани 2, 3, 7 и 8 хеликоптер.

❗❗ Лебедката се употребява за интервенции, които са разнообразни от незабавната здравна помощ по въздух (HEMS) и подлежат на узаконяване по обособена процедура. От 25.05.2024 година влизат в действие промени в европейския Регламент 965/2012 година, които ще разрешат хеликоптерите да правят интервенции с лебедка, откакто операторът получи утвърждение от способените управляващи.

❌ Фалшивата вест: Хеликоптерът няма позволение да лети нощно време, т.е., в случай че се наложи намесата на хеликоптера в тъмната част от денонощието, той е негоден.

✅ Фактите: Хеликоптер АW 109S Trekker е оборудван с най-съвременни технологии, които разрешават осъществяване на нощни полети. За да стартира тази активност, има условие операторът и водачите да придобият поредно нужния опит и летателни часове.

❌ Фалшивата вест: Има единствено две лечебни заведения, където хеликоптерът може да кацне. И двете са в София.

✅ Фактите: Вече има регистрирани болнични вертолетни летища, от които 3 са в София, едно във Варна и едно в Панагюрище. В развой на узаконяване са болничните летища в Русе, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Сливен, Стара Загора и Габрово.

❌ Фалшивата вест: Хеликоптерът има гориво единствено за 250 километра.

✅ Фактите: Максималната отдалеченост на полета на първия медицински хеликоптер е 595 км. Максималната дълготрайност на полета е 3 часа и 6 минути.

❌ Фалшивата вест: Не са подготвени водачи и екипажи, които да пилотират хеликоптера.

✅ Фактите: Първите водачи минаха образование и получиха свидетелства за летателна дееспособност (бревети). На 19.02.2024 година втора група от водачи стартира подготовка за вида A 109 Trekker в образователния център на Леонардо в Сесто Календе, Италия.

❌ Фалшивата вест: Пилотите са на възраст над 60 години и нямат право да извършват интервенции по HEMS.

✅ Фактите: Съгласно европейското законодателство възрастовата граница в комерсиалната авиация, до която могат да се правят полети в многопилотен екипаж, е до 65 навършени години. Всички подготвени досега водачи дават отговор на това условие.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР