На 1 април 2022 г. Общински институт Старинен Пловдив“ ще

...
На 1 април 2022 г. Общински институт Старинен Пловдив“ ще
Коментари Харесай

ОИ Старинен Пловдив кани на ЧРД днес


На 1 април 2022 година Общински институт „ Старинен Пловдив “ ще означи своя 53-ти рожден ден с изложбата  „ Възродено завещание “, експонирана в откритите пространства на Стария град.

Откриването е от 17:30 ч. на площад „ Атанас Кръстев “ в Стария град.  Празникът ще продължи с концерт в двора на Балабановата къща от 18:00 ч., с присъединяване на проф. Борислав Ясенов – флейта и ас. Йордан Тоновски – пиано от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “. 

На тази дата през 1969 година се основава Управление „Старинен Пловдив “ и за негов шеф е назначен Атанас Кръстев. Управлението, след това е именувано на Сдружение, а от 2004 година носи днешното си име Общински институт „Старинен Пловдив “.

Изложбата „ Възродено завещание “ е отдадена на друга значима годишнина – 66 години от основаването на Архитектурно-исторически резерват „ Старинен Пловдив “, което се е случило през 1956 година. Фокусът на експозицията е ориентиран към труда на многочислените експерти, взели участие през годините във възобновяване и опазването на АИР. Изложбата демонстрира работата на надарени архитекти, инженери и реставратори, които с доста ентусиазъм и висок професионализъм са съдействали за възобновяване на емблематични за Възраждането архитектурни стилове и за реставрацията, консервацията и акомодацията на къщите с Резервата.

Общински институт „ Старинен Пловдив “ показа към този момент и новата си графична еднаквост, плод на съдействието с АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ Пловдив. В конкуренцията с времето, с изключение на връщането към живот на старите възрожденски къщи и основаването на музеите, през всички тези години в Старинен Пловдив е имало наситена културна стратегия.

Така е и през днешния ден!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР