На 07.07. в град Смолян ще бъде официално открит Международния

...
На 07.07. в град Смолян ще бъде официално открит Международния
Коментари Харесай

Смолян ще бъде домакин на второто издание на Международния документален Родопи филм фест

На 07.07. в град Смолян ще бъде публично открит Международния Документален Родопи Филм Фест.

Фестивалът се организира за втора поредна година. Организаторите имат упоритостта да го трансфорат в обичаен фестивал на град Смолян.
Фестивалът се организира в партньорство с Гьоте-институт България /съорганизатор на Фестивала/ и с финансовата продкрепа на Фонд Култура към Министерство на културата.
Представяне:
ХРИСТО БАКАЛСКИ – шеф на фестивала
Христо Бакалски е приключил Германистика в Германия. Работил е като шеф на Българския културен институт в Берлин от 1998 до 2002 година След 1990г. провежда 9 кино седмици в Германия. Продуцент е на 12 документални кино лентата, измежду които (Берлински фантазии, Цитаделата, Разкази за убийства, Пътят към Европа, Търкалящи се камъни, Защо тъкмо България, Недалеч от парадайса и др.) През 2016г. основава фондация РИФЕ. През 2021г. провежда Международен Документален Родопи Филм Фест.

КАТЕРИНА ЛАМБРИНОВА – живописен шеф
Катерина Ламбринова е кино критик и сценарист, редактор в списание Кино и изобретателен продуцент в Студия Екран към Българска национална телевизия. Докторант в Институт за проучване на изкуствата, бранш “Екранни изкуства ”. Художествен шеф на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНО ПРОФЕСИОНАЛНО ЖУРИ 2022
Професионалната експертиза, богатата просвета и необятния взор върху актуалните трендове в международното кино са наложително изискване за пълноценната работа на филмовото жури, по тази причина са поканени трима документалисти с богат и разнороден опит и разнообразни гледни точки към документалното кино.
Председател:
Джеки Стоев e режисьор и сценарист. Работил е над 20 години в “Студио Време ”, “Студио Спектър ”, Българска национална телевизия и Киноцентъра като помощник оператор, помощник режисьор и режисьор. В интервала 1969-1996 режисира над 50 научно-популярни и документални филми, както и игралните филми “Нашият Шошканини ” и “Патилата на Спас и Нели ” и “Разводи, разводи ”. От 1996 е режисьор на свободна процедура. Носител е на голям брой значими национални и интернационалните награди, среди които и “Златен ритон ” за кино лентата “Броени дни ” през 1977.
Членове:
Валеска Гризебах е изучавала немска литература и философия в Берлин, Мюнхен и Виена, преди да стартира да се занимава с кино и кино проучвания във Виена. Дипломният филм на Гризебах “Бъди моята звезда ” печели интернационалната премия на критиците на Международния кино фестивал в Торонто, както и премията за най-хубав игрален филм на филмовия фестивал в Торино. През 2006 година вторият й филм “Копнеж ” дебютира в състезанието на Берлинския кино фестивал. Третият филм на Гризебах “Уестърн ”, който е сниман в Родопите и е копродукция с България, има премиера на филмовия фестивал в Кан през 2017 година

Владимир Каминер е немски публицист от съветски генезис, сценарист, драматург, сценичен режисьор, създател на разкази и книги за деца, колумнист в влиятелни немски издания и медии. Пише колонки за вестниците „ Тагесцайтунг “ и „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “, води седмично предаване в радио „ Зендер фрайес Берлин “. В течение на доста години Каминер е член на организацията Reformbühne Heim & Welt и всяка седмица чете свои нови разкази в кафе Бургер. оди седмичното предаване Светът на Владимир по „ Радио Свободен Берлин “. От март 2014 година поддържа всеки месец своя коментарна графа Киното на Каминер във филмовото списание epd Film. Днес е най-издаваният и най-превежданият немски създател в чужбина.

НАГРАДИ
Със съдействието на своите национални и интернационалните сътрудници Фестивалът обезпечава специфични награди за отличените филми с материална стойност, която се показва както във финансови средства, по този начин и в механически услуги за идващ план. Това е целенасочена политика на фестивала, която дава отговор на задачата му да подтиква работата на надарени документалисти и да им оказва помощ да развиват бъдещите си планове.

Програма:
07.07.2022 Официално разкриване с кино лентата “Воев ”, България, 77’ 2022
8-10.07. 2022 Прожекции – интернационален конкурс за късометражни, среднометражни и пълнометражни филми
10.07.2022 Официално закриване на фестивала с концерт на фънк-джаз-етно групировка CINGA MANGA FUNK
11-12.07.2022 Прожекции – ново българско кино, /извън конкурса/
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР