Н.пр. Димитър Абаджиев, посланик в Кралство Саудитска Арабия, в Беновска

...
Н.пр. Димитър Абаджиев, посланик в Кралство Саудитска Арабия, в Беновска
Коментари Харесай

Димитър Абаджиев: За инфраструктурния проект на министър Събев ще работя за финансиране от Саудитска Арабия

Н.пр. Димитър Абаджиев, дипломат в Кралство Саудитска Арабия, в „ Беновска пита “ във и в и по Радио К2 на 93.9MHz, оповестиха от екипа на предаването .

н. прочие Димитър Абаджиев в " Беновска пита " на 08.01.2022 година - YouTube

Той съобщи позиции по следните тематики:

Постигнатото като дипломат в Саудитска Арабия.

„ И тъкмо 28 дни откакто имаме „ кабинет на смяната “ отпред с Кирил Петков и 2 дни преди президентът Радев да свика КСНС за това какво е отношението на България към присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз има удоволствието да беседвам с Димитър Абаджиев, дипломат в кралство Саудитска Арабия. За последно се видяхме преди 3 години, когато Вие открихте посолството ни в Рияд. Спомням си, че тогава представители на държавното управление направиха доста значими срещи с министрите на защитата, на стопанската система, на вложенията. Беше нещо, с което Вие стартирахте като дипломат. Сега обаче сте стартирал процедура, с цел да прекратите предварително мандата си като дипломат на България в Саудитска Арабия? “, попита Беновска. Димитър Абаджиев напомни, че преди 3 години в действителност за първи път бе намерено българско посолство в Саудитска Арабия. За тези 3 години в Саудитска Арабия е имало над 10 български държавни визити на министрите на стопанската система, на туризма, на превоза. Били са подписани няколко съглашения, в това число такова за въздухоплаването сред двете страни. Абаджиев изрази вярата си това да отвори през актуалната година вратите за първите директни чартърни полети, а след това и постоянни полети сред двете страни. Това ще форсира обмена. Постигнато е съглашение и в просветителната сфера. Много български компании към този момент внасят хранителни артикули в Саудитска Арабия. В региона на земеделието държавната компания на кралството „ Салик “ е вложила в два плана в България. Работи се и по няколко плана, към които общественият капиталов фонд на Саудитска Арабия демонстрира интерес. „ Аз ще продължа да работя този интерес да приключи с осъществени вложения, тъй че за тези 3 години, като имаме поради, че 2 от тях баха годините на коронавирус, който и продължава, считам, че доста се направи! Ние към този момент имаме едно добре работещо посолство. Консулската работа беше построена, правят се доста консулски услуги. Българската общественост там, въпреки и не огромна, има своето посланичество. Български компании стъпиха в Саудитска Арабия, като IPS, които работят в доста характерна сфера на опазване на електрическа енергия при рискови условия! “.
Може ли да работи в поддръжка на транспортния проект на държавното управление на стойност 12 милиарда лв.?
„ Сега като Ви чувам, не знам дали ще бъдете квалифициран да ми отговорите, само че от това, което съм следила като Ваша активност в Саудитска Арабия, мисля, че ще изненадате аудиторията с отговора си, в този момент ще Ви пусна коментара на седмицата, от който ще се информирате за едни планове на един наш министър! “, продължи Беновска и пусна седмичния коментар:

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска: Г-да Събев и Василев, ще съумеете ли за 12 млрд и 4 години с нова транспортна скица за България и съседите?

Беновска: Г-да Събев и Василев - 12 млрд и 4 години за транспортна скица за България и съседите?! - YouTube

За към 10 работни дни на кабинета на Кирил Петков, медиите се развълнуваха по 3 тематики към министъра на превоза Николай Събев.
Първо: че се возел в личния си брониран „ Мерцедес “.
Второ: че компанията му „ Еконт “ платила 13 млн на Национална агенция за приходите.
Трето: че вицепремиерът Асен Василев съобщи: „ Министър Събев предлага инфраструктурен пакет за 12 милиарда лв. – ще го осъществим! “
Тъй като задачата на медиите е да търсят истината и да отразяват обстоятелствата, да разлистим „ осведомителния календар “ по тематиката Николай Събев, министър на превоза.
По Първо-то:
Ето какво съобщи министър Събев за автомобила си, още на 18.12.21–ва, в „ Беновска пита “, излъчено непосредствено във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz

Николай Събев: Искам смяната да стане и ще стане – напред!
Илиана Беновска: Вярно ли е, което научих, че сте предал персоналния си автомобил на НСО, с цел да Ви возят с него и ще им го оставите след това за прилагане?
Николай Събев: Да, отпущам персоналния си автомобил за прилагане на НСО.
Илиана Беновска: Какъв знак давате, че сте доста богат ли?
Николай Събев: Не, персоналният ми автомобил е с доста по-високи равнища на сигурност и системи, които ще ми обезпечат едно по-безопасно и бързо напредване.
И. Тъй като медии продължиха да търсят под автомобила на Събев „ телето “ на сензацията, на 6.1.22–ра попитах още веднъж министър Събев:
Николай Събев: МТ и 47-ия парламент нямаме несъгласия – в синхрон сме, радостно е

Илиана Беновска: И коментар за това, че Вие се возите на личния си автомобил? Вие съобщихте, че подарявате автомобила си на НСО, само че това, като че ли, се подминава? Моля Ви, повторете го още един път!

Николай Събев: Моят персонален автомобил е възложен с контракт безплатно на НСО - за те да го употребяват по този начин, както се употребява всеки един длъжностен автомобил, без значение, че е персонален, като никакви други разноски те няма да поемат. Причината да употребявам този автомобил е, че той е с доста по-висока степен на сигурност.

По Второ-то: В началото на 2022-ра Николай Събев заяви:
„ Не искам да бъда в правосъдни връзки с страната, чийто министър съм. “ „ Еконт “ непринудено изплаща над 13 000 000 (тринадесет милиона) лева на Национална агенция за приходите, макар че завоюва първото правосъдно дело по този мотив.

Много медии, още веднъж, интерпретираха – по своему – новината. За това и попитах непосредствено, на 6.1.22-ра, господин Събев:
Николай Събев: МТ и 47-ия парламент нямаме несъгласия – в синхрон сме, радостно е

Илиана Беновска: Съобщението, че сте изплатили, Вашата компания „ Еконт “, на Национална агенция за приходите провокира разнообразни мнения, Вашето изказване?

Николай Събев: Компанията излезе с прессъобщение, зад което аз стоя. Аз няма друго какво да допълня, като се изключи че, в случай че желаеме да приказваме за нов морал, дано да стартираме да вършим нещо такова.

По Трето-то: На 4.1.2022-ра, попитах вицепремиера Асен Василев:

Асен Василев: Министър Събев предлага инфраструктурен пакет за 12 милиарда лв. – ще го осъществим

Илиана Беновска: Г-н Василев, министър Събев направи една амбициозна поръчка за още един мост сред Румъния и България, за създаване на инфраструктура, която да е обвързвана с връзката, има ли към този момент мироглед за общините, какво ще бъде финансирането за общините, тъй като се оказа, че финансирането за моста сред Румъния и България да вземем за пример би трябвало да мине през общинско финансиране и присъединяване на страната?

Асен Василев: Не, не би трябвало да мине през общинско финансиране.

Илиана Беновска: Може ли да обобщите малко по-подробно по какъв начин ще подпомогнете на министър Събев проектите?

Асен Василев: Да, по принцип сега се създава инфраструктурна стратегия, която е много по-амбициозна от един мост над Дунав. Става въпрос мисля за 4 или 5 моста над Дунав, настрана за 3 тунела под Стара планина.

Илиана Беновска: За летище „ Русе “ също по този начин, аз просто не желаех да ги произнасям в детайли!

Асен Василев: Да, също за довеждане докрай на автомагистрала „ Струма “, автомагистрала „ Черно море “, за довеждане докрай на няколко скоростни пъти прави, като Русе-Бяла. Общата стойност на този инфраструктурен пакет по предварителни оценки е над 12 милиарда лв.. Идеята е те да се случат през идващите 4 години, като за жалост планова подготвеност има за доста дребна част от обектите.

Илиана Беновска: За летището има, доколкото той сподели.

Асен Василев: Да, надяваме се редом с бюджетната процедура да имаме изясненост и за механизмите за финансиране на тази инфраструктурна стратегия както и за това по какъв начин тя може да се случи в идващите 4 години.

Илиана Беновска: Какво значи да имате изясненост?

Асен Василев: В момента се прави разбор какви планове има, какви планове няма, тези планове, които ги има, дали дават отговор на актуалните условия за сигурност, тъй като знаете, че през 2018 година бяха изменени изискванията за сигурност. За кои планове има Оценка на въздействието върху околната среда, за кои няма. Всичко това би трябвало да се прегледа, след което да се каже – по първия план сме дотук, по втория сме дотук, по третия план не сме почнали, има го единствено на хартия или като концепция и това нещо да се разположи във времева рамка, тъй че да може в идващите 4 години да бъдат издигнати и да можем да ги употребяваме тези инфраструктурни обекти. Когато това е ясно, идната стъпка е да се направи финансов проект по какъв начин те да бъдат обезпечени.

Отговорът на вицето Василев още веднъж провокира медийни тълкования. За това попитах и министър Събев на 6.1.22-ра:

Николай Събев: МТ и 47-ия парламент нямаме несъгласия – в синхрон сме, радостно е

Илиана Беновска: Министър Събев, вицепремиерът Асен Василев провокира „ придвижване “ в политическите и медийни кръгове с това, че удостовери, че Вашата амбициозна транспортна стратегия за свързване - както вътре в България, по този начин и с близките страни - ще коства 12 милиарда, ще включва тунели, мостове и различен тип усъвършенствания и ще бъде изпълнена за 4 години. Вашият коментар?

Николай Събев: Имаме всички благоприятни условия, в случай че използваме най-новите планове, технологии и благоприятни условия на предприемаческия свят, в действителност да се оправим за 4 години.

Илиана Беновска: Кога предвиждате срещите с Турция, Румъния и Северна Македония? Защото знаете, че има парещ проблем на турската граница с превозвачите с тежки камиони - губят дневно от всеки курс по 2 000 евро?

Николай Събев: Ние през днешния ден имахме среща с нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, турския дипломат в България, на която ние се договорихме, че до края на януари би трябвало да се забележим с министъра на превоза. Темите са доста ясни - желанието и на двете страни е да облекчим прехода и да предоставим по-добри условия за транспорт на българските превозвачи.

Илиана Беновска: Може ли единствено да продължим една игра, която започнахме от първия ден….

Николай Събев: Без за „ огромните топки “, апелирам!

Илиана Беновска: Неее…. Какво е заглавието, което бихте сложили от днешния блиц надзор и от тези съвсем 10 работни дни, които имате като министър?

Николай Събев: Всъщност всички представители на партии в Народното събрание и екипът на Министерството на превоза с в синхрон. Ние нямаме несъгласия към този миг и това е извънредно радостно!

Илиана Беновска: Благодаря!

Това са фактите…

Беновска: Г-да Събев и Василев, ще съумеете ли за 12 млрд и 4 години с нова транспортна скица за България и съседите?
Аз съм Беновска. И запитвам.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Опитах се да Ви срещна с новите лица в политиката и техните капиталови планове. Не е загадка, че Арабският свят съставлява огромен интерес по отношение на опцията за вложения в България, само че скритият въпрос, който Ви задавам с този коментар, който излъчихме, е Вие можете ли да подпомогнете по някакъв метод министъра, който знае какво прави, това е определението, което един политик направи за Николай Събев, министъра на превоза, 12 милиарда държавното управление би трябвало да обезпечи за този проект? “. Димитър Абаджиев отговори, че проектът в действителност е доста упорит и впечатляващ и мощно се надява той да успее. При такива проекти би трябвало да се употребяват и външни вложения. Публичният капиталов фонд на Саудитска Арабия към този момент демонстрира интерес към инфраструктурни планове в България. „ Аз несъмнено съм подготвен това да се случи, защото към този момент имаме извървени стъпки. С всички сили ще оказвам помощ да се употребяват и такива запаси за реализирането на тези планове! “, безапелационен бе Абаджиев.
Беновска продължи: „ Сега сте в отпуск, само че ще се върнете още веднъж в Рияд, дали не би следвало, с цел да сте по-ефективен във Вашият старания в оставащата част от мандата, може би да се запознаете по-подробно с плановете на министър Събев? “. Димитър Абаджиев отговори, че и до този миг е имал доста добър разговор с Министерството на превоза. Той добави, че ще се запознае по-сериозно и ще направи всичко допустимо ползата на обществения капиталов фонд на Саудитска Арабия да се насочи и към тези планове.
„ Исках единствено да уточним, че без значение, че приключвате мандата си, Вие ще продължите дейно да работите извън, от Саудитска Арабия за България! “, посочи Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Разбира се, през цялата си кариера съм правил това и няма да спра да го върша! “.
Решението му да приключи предварително мандата си като дипломат в Саудитска Арабия.
„ Защо приключвате предварително мандата си, дали тъй като Бойко Борисов, който не е на власт и по време на чийто мандат президентът Радев, да подчертая, Ви назначи за дипломат, а не Бойко Борисов, само че да почистим картината? “, попита Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че в действителност е бил назначен за дипломат с декрет на президента Радев и по тази причина още през лятото на предходната година го е уведомил, че счита да завърши мандата си. „ Той не Ви ли предложи да влезете и в неговия екип? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Не, също така диалогът беше и персонален, с изключение на да го осведомявам. На него споделих това, което ще кажа и на Вас – аз смятам, че също така, което изброих през тези 3 години, че съм извършил своята задача, от нулата с целия екип изградихме едно работещо посолство. Много е направено. Считам, че е сложена основата посолството да продължи оттук насетне, не смятам, че би трябвало да дочаквам формалното привършване на мандата, аз към този момент съм влезнал в последната година на този мандат. Аз не съм кариерен посланик, не съм служител, тъй че не е належащо да изчаквам приключването на мандата. По-добре, откакто съм извършил тази задача, да освободя позицията. Има и кариерни дипломати! “.
„ Бяхте дипломат в Любляна, само че предварително прекратихте мандата си, бяхте и общоприет консул в Шанхай, посветили сте много години на дипломацията! “, напомни Беновска. Гостът ѝ отговори, че към този момент 7-8 години е отдаден на дипломацията, преди този момент в Народното събрание 12 години постоянно е бил член на комисията по външна политика, прекарал е 2 години като наблюдаващ в Екологичен потенциал. Завършил е право, бил е арбитър, само че също така е приключил и интернационално право в Съединени американски щати, тъй че професионалният му интерес постоянно е бил обвързван с дипломацията.
„ Вие сте правист, доколкото знам имате и адвокатстки права, с какво ще се занимавате тук в България, откакто бяхте едно от знаковите лица в началните години на разцвета на демокрацията по времето на другите превъплъщения на Съюз на демократичните сили, при Иван Костов, по-късно преминахте в неговата персонална партия, след това го напуснахте. С какво ще се занимавате тук и в този момент? “, попита Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че във връзка с политиката е бил последовател на десните политически хрумвания, от такова семейство и произлиза, има хора в рода му, наказани от националния съд. „ Аз съм приключил Юридически факултет на СУ с отличие, бил съм арбитър, 12 години народен представител, в Екологичен потенциал, представител на България в борда на НАБУКО, юрист съм – нали не ме питате съществено какво ще върша? Аз мога да върша доста неща! “., безапелационен бе Абаджиев.
„ Говори се за някои неща, които „ носителите на смяната “ и изключително Кирил Петков, Асен Василев и екипът им приказват за оптимално оползотворяване на потенциала на личностите, които в България могат да бъдат потребни, по тази причина Ви запитвам какво ще вършиме, а не от някакъв клюкарски интерес! “, посочи Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Това е риторичен въпрос! Отговорът на въпроса дали бих бил потребен не давам аз, това, което откровено искам на новото държавно управление и новия политически екип е триумф, тъй като всички желаем триумфа на България, изключително в тази обстановка повече отвсякога България има потребност от бързо и динамично развиване, тъй че откровено искам този триумф! “.
Българската позиция за Северна Македония.
„ Въпрос, който не мога да избегна, може на нашето Министерство на външните работи да не се хареса, само че Вие като политик, който е бил деен и по времето, когато се присъединявахме към НАТО, и към Европейски Съюз няма метод да нямате политически мироглед какво би трябвало да създадем ние във връзка с проблема със Северна Македония, в понеделник президентът Радев привиква КСНС по тази тематика? “, попита Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че България има публична позиция, която е известна на всички. Той продължи, че може да каже персоналното си мнение като жител и като човек, който се занимава с външна политика. „ Имаше едно предложение на Слави Трифонов, което беше доста бързо отхвърлено и подложено на критика от множеството наблюдаващи, аз мисля, че не трябва с лека ръка да се подлагат на критика такива оферти и тези. Това по-скоро би трябвало да се преглежда като опция, като провокация за това българската позиция да излезе от клишето и да има по-прагматичен темперамент! “, съобщи Абаджиев.
„ Знаете, че има сензитивна струна в цялата работа във връзка с нашата история, език, книжовност! “, продължи Беновска. Събеседникът ѝ съобщи, че през последните 10-15 години политическата класа в Северна Македония е разгърнала опция за втълпяване на политическа ненавист към нашата страна, което е било много неуместно деяние. Това е основало доста проблеми, по тази причина е значимо договорът за добросъседство и другарство да бъде изпълнен. „ Аз мисля, че националният интерес на България е Република Северна Македония да стане член на Европейски Съюз. Защото, когато Северна Македония е част от едно пространство без граници, без мита, с обща инфраструктура, съгласно Вас македонският народ с кого най-вече ще се сближи? Има ли по-близък народ от българския по език, по просвета, по обичаи? Тогава ще се случи едно естествено доближаване, тогава ще се осъществен и фантазиите на нашите предшественици, които са се борили за свободата на България и Македония тези хора да бъдат едно цяло. Това е най-силният народен интерес на България, в случай че щете и родолюбив интерес! И назад, обстановката, в която сме сега, дава отговор най-силно на небългарските ползи. Това знам аз, по какъв начин ще се реализира по едно и също време съблюдаване на контракта за добросъседство и другарство и реализиране на този народен интерес на България е въпрос пред българските политици, които носят отговорността сега, аз не съм измежду тях! “, безапелационен бе Абаджиев.
„ За да довършим този аспект от тематиката, дано Ви кажа какво сподели проф. Владо Бучковски, някогашният министър-председател на Македония, който сега е и основен договарящ с България по проблемите, които породиха след подписването на контракта. Бучковски сподели доста неща, само че заглавието, което извадиха македонците от това наше изявление, ще го изтъквам на македонски – „ Ако остане ветото на Бугария, ке се сголеми съветското въздействие и кинеските вложения “! Това може би е фактът, който се третира като най-силен като мотив на Северна Македония, да се спре съветското въздействие в района и китайските вложения, само че този мотив сякаш е доста проамерикански. Това също е една част, която основава напрежение освен в България, само че и в района, в Сърбия, даже в Албания. Как може да го коментирате? “, попита Беновска. Абаджиев отговори: „ Какво значи „ проамерикански “? Ние сме част от евроатлантическото пространство, споделяме общи полезности с страните в тази общественост. Тук обаче аз приказвам за българския интерес и отново дублирам – най-големият, най-силният български родолюбив интерес е сред хората в Северна Македония и България да няма граници, да няма мита! Тогава те по натурален метод ще се сближат и няма да приказваме за други въздействия! Защото по този начин, както мен ме тормози доста мощно съветският енергиен монопол в България, по този начин, като българин, аз няма по какъв начин да не се тормозя, че небългарският интерес се пази в нашите междусъседски връзки! “.
Подаръците.
„ Как желаете да завършваме нашия диалог, какво заглавие бихте поставили? “, попита Беновска. Димитър Абаджиев отговори: „ Всеки има право да преформулира персоналните си цели, това, което върша аз сега, и всеки български политик, даже тогава, когато той е бил посланик, би трябвало да продължи да пази българския интерес до дъно!
Димитър Абаджиев подари на водещата книгата на Уесли Кларк „ Не чакайте идната война “ с обръщение – „ Ако не спреш злото със мощ, ще носиш отговорност за неговото разгръщане! На същинските водачи просто им се постанова да бъдат макиавелисти. Често зад непопулярните дейности стоят благородни претекстове и смели сърца. С пожелания на Илиана Беновска за повече положителни вести през 2022 година! “.
Водещата благодари и продължи: „ Аз ще си разреша да Ви подаря нашия обичаен подарък откогато се стартира диалога за смяната, това е Конституцията, на която алегорично слагаме и едно българско знаме. Аз съм сигурна, че Вие и като политик, и като правист познавате Конституцията. В момента няма да обсъждаме дали тя се нуждае от смяна. Това е с благопожелание да продължите да служите на България! “. Димитър Абаджиев пожела: „ Нека, когато вървим напред, да не се обръщаме обратно, тъй като, когато човек върви напред, а се обръща обратно, се спъва. Мисля, че това ще ни помогне, в това число и с решенията, свързани с националния интерес на България, пък и в професионален проект това би помогнало на всеки – да оставим зад тила си всичко реализирано, непостигнато и да гледаме напред, с цел да не се спъваме! “.
Беновска подари на госта си и здрава, българска, алена ябълка с думите: „ Подаряваме я хората, които считаме, че въплъщават дееспособната част на българските политици. Подаряваме и с малко задявка, да не се трансформира тя в портрета на Дориан Грей, да не стартира да гние! Желая Ви триумф! “. Така приключи диалогът сред Димитър Абаджиев и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 8-ми януари 2022 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР