Мюзикъл за чернокож хомосексуален автор спечели голямата награда на Бродуей

...
Мюзикъл за чернокож хомосексуален автор спечели голямата награда на Бродуей
Коментари Харесай

Театрални награди „Тони“: Триумф за история от Уолстрийт и мюзикъли за чернокожи творци

Мюзикъл за негър хомосексуален създател завоюва огромната премия на Бродуей в Ню Йорк в неделя, а пиеса за „ Лемън Брадърс “ и биографична пиеса за Майкъл Джексън също победиха на театралните Оскари.

Със 75-ите награди " Тони " приключи сезонът на обновяване за театрите в американската културна столица, които отвориха още веднъж порти през есента на 2021 година след 18-месечно затваряне поради Covid-19.

Финансовата история за Уолстрийт " Трилогията Леман " излезе победител с пет награди, в това число за най-хубава пиеса, най-хубав артист (Саймън Ръсел Бийл) и най-хубав режисьор (Сам Мендес). Пиесата на италианеца Стефано Масини наблюдава дългия живот на американската капиталова банка " Лемън Брадърс ", учредена през XIX в. от трима братя имигранти от Германия, чийто провал през 2008 година провокира международна финансова рецесия.

" MJ the Musical ", сполучлив биографичен филм за Майкъл Джексън, получил единодушието на наследниците му и разбъркан банкет от рецензията, тъй като на процедура пренебрегва обвиняванията в принуждение над деца против " Краля на попа ", завоюва четири награди, в това число тази за най-хубав артист в мюзикъл за Майлс Фрост.

ве от децата на звездата, който умря през 2009 година на 50-годишна възраст, Парис и Принс Джексън, се появиха на сцената.

" Странна примка " ( " A Strange Loop " ), любимец с 11 номинации, в последна сметка завоюва две награди " Тони ", в това число най-престижните за най-хубав мюзикъл и най-хубаво либрето за създателя му Майкъл Р. Джаксън - без роднинска връзка с " Краля на попа ". Мюзикълът споделя за терзанията на сценичен организатор, упорит актьор, негър и педераст като Майкъл Р. Джаксън, който желае да стане публицист на Бродуей.

" Чувствах се незабележим. Чувствах се нечут. Чувствах се неразбираем. И просто желаех да основа дребен избавителен сал за себе си като негър гей ", споделя актьорът под бурните аплодисменти на публиката.

Актрисата и певица Дженифър Хъдсън завоюва първата си премия " Тони " на тазгодишната гала, когато " A Strange Loop ", на който тя е изпълнителен продуцент, завоюва премията за най-хубав мюзикъл. С това тя добавя заветната си сбирка EGOT (Emmy, Grammy, Oscar и Tony), която съставлява изключителни достижения в региона на малкия екран, звукозаписа, киното и театъра. 40-годишната Дженифър в този момент се причислява към клуба на хора като сър Андрю Лойд Уебър, Упи Голдбърг, Одри Хепбърн, Рита Морено и Джон Леджънд. Звездата има две награди " Грами ", като за първи път печели за независимия си албум през 2009 година, а през 2007 година получИ " Оскар " за ролята си в " Мечтателки ". Миналата година Дженифър завоюва премия " Еми " за това, че даде гласа си за анимационния филм " Баба Яга ".

По-рано тя се спря на проектите си да реализира статут на EGOT, като се пошегува: " Трябва да си взема още две кучета. Взех си куче и го кръстих Оскар, а по-късно завоювах своя Оскар. А след това си взех куче и го кръстих Грами, и по-късно завоювах Грами. Така че мисля, че би трябвало да си взема няколко кучета и да ги нарека Еми и Тони - и това ще ми донесе шанс, и ще печеля. Те са като мои талисмани за шанс “.

В пиесата взе участие звезден екип, включващ Дженифър, мил легендата РуПол, Алън Къминг, Илана Глейзър, Минди Калинг и Били Портър.

Ариана ДеБоуз беше водеща на церемонията по връчването на премиите " Тони " през 2022 година в Radio City Music Hall в Ню Йорк, а на сцената излязоха още Дарън Крис и Джулиана Хоф.

При идването си на сцената на Radio City Music Hall церемониалмайсторката Ариана ДеБоуз, носителка на " Оскар " за ролята си на Анита в римейка на " Уестсайдска история ", съобщи, че се " гордее " с напъните на Бродуей да бъде по-отворен към разнообразието.

След пандемията и гибелта на Джордж Флойд, афроамериканец, погубен от полицията през юни 2020 година, което предизвика необятно придвижване против расизма в Съединените щати, Бродуей още веднъж отвори порти през есента на 2021 година със седем пиеси или мюзикъли, написани от чернокожи създатели, което се случва за първи път.

" Имаше постепенни промени, само че работата продължава ", споделя артистът и артист Дариус де Хаас, един от създателите на организацията Black Theatre United, която се застъпва за по-разнообразно показване на американските театри. " Продуцентите и притежателите на театри отвориха очите си и видяха, че на Бродуей освен може да има истории, които отразяват по-голямо многообразие, само че и че това може да работи стопански. "

Разположени към оживения Таймс Скуеър, 41-те театъра на Бродуей са освен част от легендите на Ню Йорк, само че и един от неговите културни, стопански и туристически бели дробове. Преди пандемията приходите елементарно надхвърляха 30 млн. $ на седмица, а за седмицата на Коледа - 50 млн. $. Този сезон 2021-2022 година още веднъж беше обиден, а Бродуей още веднъж е в черни краски, като предходната седмица е имал 230 000 гости, спрямо към 300 000 за еквивалентната седмица през 2019 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР