МВР вече няма да може да отказва издаване или преиздаване

...
МВР вече няма да може да отказва издаване или преиздаване
Коментари Харесай

МВР не може да отказва издаване на книжка заради неплатени глоби

МВР към този момент няма да може да отхвърля издаване или преиздаване на шофьорска бумаги поради неплатени санкции, тъй като това е противоконституционна норма в Закона за придвижване по пъищата. Това реши в четвъртък единомислещо Конституционният съд по делото, заведено от Висшия адвокатски съвет (ВАдС), като самото решение към момента не е оповестено.

Движеща мощ за завеждането на делото е някогашният народен представител от Реформаторския блок Петър Славов, който е член на ВАдС със консултативен глас.

Според адвокатурата оспорената наредба от Закона за придвижване по пътищата автоматизирано трансформира водачите в закононарушители, в случай че седнат зад кормилото и имат неплатени санкции. Това се счита за безпричинно и несъразмерно ограничаване на издаването и потреблението на документа, който удостоверява правоспособността на жителите да карат.

Адвокатите желаят противоречивият текст да бъде разгласен за противоконституционен, защото нарушава правилата на правовата страна, правото на благосъстоятелност и лимитира правото на свободно напредване.

" С тази наредба на процедура се лимитира упражняването на съществени конституционни права на жителите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им по Заона за придвижване по пъищата санкции отвън открития ред за наложително осъществяване против неизрядни длъжници ", написа в настояването на адвокатурата.

Много жители са се сблъсквали с проблеми при преиздаването на шофьорските си книжки. В някои случаи Министерство на вътрешните работи отхвърля услугата поради неплатени санкции отпреди повече от 5 години, които са погасени по отминалост. В други случаи жители не могат да си вземат книжките, тъй като са ги платили, само че те не са отразени в системата на КАТ. Така те се принуждават да ги платят повторно.

Конституционен съд към този момент е обявявал за противоконституционни сходни разпореждания в Закона за придвижване по пътищата, в това число за лишаване на шофьорската брошура или прекъсване от придвижване на автомобила за неплатени санкции.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР