МВР ще може да следи телефоните и интернет достъпа на

...
МВР ще може да следи телефоните и интернет достъпа на
Коментари Харесай

МВР ще следи безконтролно телефоните заради карантината

Министерство на вътрешните работи ще може да следи телефоните и интернет достъпа на хората под карантина, без да желае правосъдно позволение. Това излиза от закона за изключителното състояние, с който наред с куп други закони се трансформира и този за електронните известия. Така телефонните и интернет оператори ще са длъжни 6 месеца да пазят така наречен трафични данни и по отношение на карантината, а освен за потребностите на националната сигурност и за попречване, откриване и следствие на тежки закононарушения. Мярката ще се ползва за всички, които отхвърлят и не извършват заповедта за наложителна изолираност и лекуване. Тя не е единствено за ковид и няма да завърши с изключителното състояние поради COVID-19.

" Премахването на правосъдния надзор отваря необятно вратите да полицейски произвол и безотговорно следене на трафичните данни - по кое време, с кого, какъв брой дълго беседваме, от кое място организираме диалозите си, по какъв начин и къде се придвижваме ", разяснява пред " Сега " юрист Михаил Екимджиев. " Това са извънредно чувствителни данни от персоналната ни сфера, които в този момент ще бъдат налични на всеки служител на реда, без да не постанова той да потвърждава, че това е в полза на ограничаващите ограничения, свързани с изключителното състояние ", счита юристът. Според него няма потребност правосъдният надзор да пада поради изключителното състояние. Всъщност настояванията за следене на трафичните данни са едни от дребното каузи, които съдилищата не престават да преглеждат и сега. Екимджиев счита, че всеки български жител би могъл да сезира съда в Страсбург като евентуална жертва на нарушение на правото му на персонален живот и цялост на кореспонденцията. " Подобно дело - " Екимджиев и Асоциация за европейска интеграция против България " към този момент беше извоювано пред Европейски съд по правата на човека през 2007 година, макар че тогава съществуваше правосъден надзор във връзка с потреблението на СРС-та ", добави юристът.

Преди дни стана ясно, че България ще желае от съда в Страсбург краткотрайно да не извършва краткотрайно елементи от Конвенцията за правата на индивида.

Магистрати също предвидиха пред " Сега ", че с уредбата за следене на карантинираните ще настане тотално безхаберие. Операторите няма по какъв начин да знаят дали даден човек в действителност е под карантина. И въпреки че и съдът не би имал тази информация, най-малко в настояванията си службите би трябвало да вписват някакви претекстове за какво са им нужни трафичните данни. Освен правосъден надзор, процесът се следи и от Националното бюро за надзор на СРС-тата. Съдиите, с които " Сега " разговоря, позволиха, че неналичието на правосъден надзор ще бъде целесъобразно с това да не бъдат натоварвани съдилищата. Исканията обаче няма да са съсредоточени в един съд. " Истинското им терзание е, че има доста прецизни условия към наличието на настояванията и че ще губят време да ги напишат по метод, че съдът да им даде позволение ", сподели магистрат пред " Сега ".

Според последния отчет на Софийския областен съд, който е максимален в страната, през 2019 година магистратите там са се произнесли по 1898 претенции по Западноевропейски съюз, по които са издадени 4594 разпоредби, защото някои претенции са за повече от един оператор.

Законът за здравето повелява наложителна изолираност и болнично лекуване за хората, заболели и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. С изключителния закон беше дописано, че " когато съществува опасност за здравето на жителите от заболявания отвън посочените, министърът на опазването на здравето може да разпореди наложителна изолираност на заболели, на заразоносители, на контактни лица и на лица, които са влезнали на територията на страната от други страни ".

източник Сега
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР