МВР-Пловдив са поискали от управител на аптека в Пловдив да

...
МВР-Пловдив са поискали от управител на аптека в Пловдив да
Коментари Харесай

Пловдивската полиция поиска от аптекар да сложи камери, КЗЛД не даде

МВР-Пловдив са поискали от шеф на аптека в Пловдив да сложи видеонаблюдения. Те са изпратили писмо до него в края на март тази година, в което са го задължили да сложи камери, които да обгръщат външния периметър към аптеката, тъй че да бъде осъществявано видеонаблюдение на един от най-оживените и централни пловдивски булеварди.

Целта на тази мярка, съгласно писмото, е „ секване на бъдещи тежки престъпни закононарушения “, написа За задачата полицията се базира на член 66 от Закона за Министерство на вътрешните работи, който гласи " При определяне на условия и аргументи за осъществяването на закононарушения и други нарушавания на публичния ред полицейските органи вземат ограничения за отстраняването им. Когато други органи или организации са способени да вземат ограниченията, полицейските органи ги уведомяват документално за това. Компетентните органи са длъжни в едномесечен период документално да уведомят полицейските органи за взетите ограничения ".

Собственикът на аптеката обаче е изискал неотложно мнение от Комисията за персоналните данни, защото тя арбитрира всички разногласия за предпазване на персонални данни, в това число за записването с видеокамери на публични места. Според него не може да бъде длъжен да сложи сходни камери, само че въпреки всичко пита КЗЛД възможно и законосъобразно ли е публичноправен индивид да делегира на частноправен индивид сходно обвързване и по какъв начин да обработва данните, в случай че това е по този начин.

От КЗЛД обаче са изразили изрично мнение, че поставенето на камери е неприемливо.

" Видеонаблюдението на обществени зони, осъществявано от аптека (като админ на персонални данни) за задачите на предотвратяването, следствието, разкриването и наказателното гонене на закононарушения или осъществяването на наказателни наказания, в това число предпазването от закани за публичната сигурност и тяхното попречване, е неприемливо, като същото не може да се разпорежда от способените органи (МВР) на частноправни субекти ", е мнението на КЗЛД.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР