МВР изживява една от най-драматичните си кризи, поне на имиджово

...
МВР изживява една от най-драматичните си кризи, поне на имиджово
Коментари Харесай

Веселин Вучков: МВР изживява една от най-драматичните си кризи

" Министерство на вътрешните работи изживява една от най-драматичните си рецесии, най-малко на имиджово равнище. Има и вътрешни проблеми.

Преодоляването й няма да стане внезапно. Но колкото по-бързо се откри метод, толкоз по-добре. Това доста зависи от новото професионално управление ".

Много хора слагат разграничителни линии сред Министерство на вътрешните работи и правосъдната система, а това не трябва да се прави, уточни още проф. Вучков.

" Скандалите в правосъдната система, въпреки и разнообразни като произход, имат нещо общо с това, което се случва във вътрешното министерство. Всичко ще бъде вплетено и в една доста грозна и кална предизборна борба.

В министерството в действителност има рецесия на доверието. Гражданите имат все по-малко. Трябва да се откри метод това да се преодолее - да няма кавги от сходен жанр в близко време, както и тези, които са били забъркани в сходни прояви, да си получат заслуженото ".

Той уточни, че през последните 15-20 години е ставал очевидец " на сходни инициативи, които стартират с фойерверки първоначално, а в последна сметка чуваме или постановления за преустановяване, или оправдателни присъди ".

" Но каквото и да се случи, този резултат на подронване на доверието към вътрешното министерство е мъчно заличим ".

Веселин Вучков показа в предаването " Неделя 150 ", че най-големи компликации е изпитал поради неналичието на поддръжка за сериозна промяна в Министерство на вътрешните работи, когато е заемал поста на вътрешен министър.

" Както и редом с това да бъда длъжен да работя с хора, против които съм приказвал в предизборната стратегия и които въплъщават тъкмо противоположното на това, което искаш да направиш ".

Министерство на вътрешните работи се нуждае от оптимизация на вътрешните работни процеси, уверен е Вучков.

Необходимо е и развиване на човешките запаси, уточни още той.

" Има една каста от към 6400 държавни чиновници в Министерство на вътрешните работи, които взимат и заплата, и пенсия. Това са най-вече хора на управителни постове. Принципът, който следват е " ден да мине, различен да пристигна ". Така се стопира естественото развиване и подмладяване на състава ".

Той означи, че към този момент е признат закон, с който заплатите на всички чиновници в Министерство на вътрешните работи ще бъдат увеличени с сред 25 и 30% от първи януари 2025 година.

" Необходимост от редуциране на административни структури и последователно освобождение на всички пенсионери. Самоцелното увеличение на заплатите няма да докара до нищо положително ".

За да направиш съществени промени, би трябвало да имаш безапелационно политическо болшинство в Народното събрание, изясни още проф. Вучков.

" Най-вероятно структурата на Министерство на вътрешните работи ще си остане такава, каквато е сега ".

Сегашният министър не е политически човек, сподели Веселин Вучков.

" В същото време зад него няма ясна политически мощ ".

Затова надали може да се чака сериозна промяна, счита професорът. Той позволява също, че има политици, които се опасяват от осъществяването й.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР