МВР е рекордьор по незаконен достъп до данни за интернет

...
МВР е рекордьор по незаконен достъп до данни за интернет
Коментари Харесай

МВР продължава да следи незаконно интернет трафика

МВР е рекордьор по противозаконен достъп до данни за интернет трафика на жителите, излиза наяве от годишния отчет на парламентарната комисия за надзор на службите. Въпреки решението на Конституционния съд и смяната в Закона за електронните известия преди три години продължава противозаконната процедура държавни органи да желаят информации от мобилните оператори и интернет доставчиците, без преди този момент да е обещано позволение от съда.

През предходната година Министерство на вътрешните работи е осъществило противозаконен достъп до трафични данни 33 пъти. Това е информацията, която мобилните оператори съхраняват за извършените диалози и изпратени известия, тяхната дълготрайност, мястото, от което са извършени, клиента, с който е говорено.

Особеност тук е, че с обезпечаването на достъп до един консуматор се следи голямо количество трафик на безграничен брой хора.

Общият брой на нарушаванията е 36. Освен от Министерство на вътрешните работи, връзката на жителите е следена нелегално и от окръжните прокуратури във Велико Търново и Габрово, както и от Национална агенция за приходите, написа в. "Сега ".

Най-много са противозаконните претенции от столичната полиция - 13. На второ място е търновската полиция с 8 претенции, плюс още 3 от локалния БОП. 5 са направени от районните ръководства на Министерство на вътрешните работи в Ямбол, по едно искане има от Пловдив, Ботевград, бранш БОП в Благоевград и централата на същата работа в София. Всъщност нарушаванията са доста повече, само че самата комисия ги разделя в категории. При сумирането им броят им скача до 111.

Парламентарната комисия се е натъкнала и на случаи, в които службите са поискали трафични данни от доставчиците, само че те са им били отказани. Броят им обаче не е посочен. Има даже случаи, в които службите са поискали данни, като са показали като съображение цивилен и административни каузи.

Аргументите им са неуместни, защото и СРС-та, и трафичните данни се дават единствено при следствие на закононарушения. Установено е още, още веднъж без да се показва съответен брой, че са желани данни за бъдещи дати.

Сред другите нарушавания са: че в настояването липсват данни за осъществено тежко нарушаване, търсените данни към този момент не се съхраняват, защото са изтекли 6 месеца, както и случаи, в които настояването не е завършено по съответния метод. Комисията е открила, че в 12 случая съдилищата са дали позволение за достъп до трафични данни по отношение на цивилен каузи.

Сред другите им нарушавания са: позволение за достъп при липса на тежко закононарушение (3 случая), позволение за предстоящ интервал (1 случай), по административни каузи (1 брой), отвън шестмесечния интервал за предпазване (19 разрешения).

За следващ път парламентарната комисия установи едни и същи нарушавания, излиза наяве от отчета. И в доклада за работата на службите през 2016 година са отправени рекомендации, които никой не си е направил труда да извърши.

Сред тях са: по-ефективен надзор върху работата на прокуратурата и службите по тази линия, въвеждане на единна процедура в Министерство на вътрешните работи за метода, по който се изготвят претенции. Освен това в съдилищата и прокуратурите липсва единна процедура при даването на позволения, когато става дума за един и същи снабдител, както и при изпращането им до обособените компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР