МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са

...
МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са
Коментари Харесай

МВнР за вота зад граница: Изборните секции ще бъдат 755 в 62 държави. В 300 секции ще се гласува с машини

" Министерство на външните работи, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са изпълнили всички свои задължения по организацията на изборите. Ресурсите, които са нужни, доста надвишават потенциала на дипломатическите и консулските представителства ", съобщи министърът на външните работи Николай Милков.

По думите му се разчита на българските общности. Николай Милков разясни, че изборните секции ще бъдат 755 в 62 страни. От тези 755 в 300 секции ще се гласоподава с машини.

" В 238 от тези 300 секции ще има по две машини и в 62 една. Общо сме транспортирали 538 машини или със 122 повече от последните избори през ноември. Изпратихме и всички изборни бумаги - 755 комплекта с над 600 000 бюлетини ", добави Николай Милков, представен от Българска национална телевизия

Той посочи, че признатите методически инструкции са публикувани и оповестени на страницата на МВНР. Всеки може да се осведоми по какъв начин се работи при всеки зародил проблем. Публикувани са и адресите на всички секционни комисии.

" 4200 индивида е общият брой назначени членове на Секционни изборни комисии от ЦИК. Първо се оферират хора от задграничното посланичество, по-късно ние в Централната изборна комисия и по-късно представители на политически партии. Това в годините е предизвиквало напрежение, тъй като ЦИК е заменяла доброволци с членове на политически партии. Ние нямаме въздействие е върху този развой. Надяваме се, че това не води до демотивация на българските общности ", добави Николай Милков.

Той акцентира, че би трябвало да се плануват всички опасности, като подобен е изключителното състояние във Флорида поради урагана.

" Там са евакуирани повече от два милиона души. Това слага под риск работата на 5 секции. До последния миг няма да знаем каква е е обстановката там. Ако няма форсмажор ще съумеят да проведат изборния ден ", означи Николай Милков.

Той разясни, че се приготвя нов 8-ми санкционен пакет на Европейския съюз към Русия във връзка мобилизацията и референдумите. Според Николай Милков би трябвало да се ускори натискът против Русия, да се минимализират вредите върху европейските страни.

Външният министър разяснява тематиката за освирването на българския химн на мача сред България и Република Северна Македония и съобщи, че тя е изчерпана, като България е реагирала навреме.

" Съпоставено с условната присъда на артиста Ламбе - подпалвач на българския културен център двете неща дружно разкриват един проблем с правата на българите в РСМ. Тази присъда е допустимо най-леката. Според член 238 от Наказателния кодекс на Република Северна Македония се поставят от 6 месеца до 5 години затвор, а той получава най-леката, освен това условна присъда. Би трябвало да се чака доста по-сериозна присъда в тази ситуация, само че това е решение на самостоятелния съд на РСМ ", сподели Николай Милков.

Според него и двете действия действително съставляват закононарушения от ненавист. " Липсата на съответни санкции изпращат послания към обществото в РСМ и към нас. И това обръщение не бих споделил, че е положително. Това сформира обща картина, която ни безпокои - ерозиране на договореностите, при които РСМ стартира договаряния ", разяснява още Николай Милков.

Относно това какви наказания може да поддържа България и за визите външният министър съобщи, че страната ни се придържа към общоевропейското решение за анулация на преференциалното отнасяне на визите. " До момента събирахме по-ниски такси от туристи. В момента този преференциален режим е анулиран. Така че се връщаме съм интервала преди облекченията. Други промени не се плануват ", съобщи Николай Милков.

По думите му българското външно министерство поддържа контакт с българските жители в Русия, изключително студентите и има подготвеност да помогне за прибирането им и настаняването им в комплекса на посолството. България не е изпращала публично наблюдаващи на референдумите, няма и информация за присъединяване на български жители. " Ако има такива, те са били там в персонално качество ", добави Николай Милков.

" Между 10 и 15 октомври ще има инспекция на Европейската комисия за Шенген. Въпросът по-късно става политически и следва гласоподаване на равнище съвет в края на годината. Остава въпросът дали скептичните страни ще търсят причини да ни поддържат или да ни спрат. Министерство на външните работи има подготвеност след края на инспекциите да направи разбор, подготвена е тактика за увещание на скептичните страни. Шенген е един от целите на това служебно държавно управление и ще създадем оптималното макар късия период ", сподели още Николай Милков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР