Музиката е едно от най-големите постижения на човечеството. Музиката може

...
Музиката е едно от най-големите постижения на човечеството. Музиката може
Коментари Харесай

Къде по света музиката е най-лирична и най-мрачна

Музиката е едно от най-големите достижения на човечеството. Музиката може да лекува, да успокоява, само че може да те направи и нападателен. Музиката лети в космоса. Музиката е на всички места към нас.

Проучване на Британското кралско научно сдружение, обхващащо над 90 хиляди песни, издадени след 1950 година, откри къде по света музиката е най-лирична и къде най-мрачна. Изследването проучва песни на британски език от целия свят в разнообразни жанрове музика - рок, поп, пънк, метъл, хип хоп и религиозна музика.

Произведенията са оценени по употребяваните акомпанименти и текстовете. Целта на изследването била да се дефинира

по какъв начин песента влияе прочувствено на хората .

Основаната канара, по която се мери по какъв начин творбата въздейства върху човек са думите, които са употребявани в текста. Оценявани са общо 222 разнообразни думи. На всяка една се слага оценка от 1 до 9. Като образец се показва, че думата " обич " получава 9 точки, а " болежка " - 1.

Оказва се, че от 2010 година по-мрачните и тъжни песни понижават. За да преценяват в коя част на света каква музика се основава, откривателите са проучили песни от Азия, Австралия, Северна Америка, Скандинавия и Западна Европа. И откриват

къде по света песните са най-мрачни и къде - най жизнерадостни .

Най-положително лирично наличие имат азиатските песни. От своя страна скандинавската музика пък е най-мрачна, като причина по тази причина се показва жанра, присъщ за този район - така наречен death metal.

Там обаче се вижда различен забавен феномен. Колкото и поетичен да е текстът на някоя скандинавска ария, съвсем постоянно върху него се наслагва музика с високи акомпанименти, което от своя страна прави песента по-натоварваща за слуха. Точно противоположното е с азиатската музика, където акомпаниментите са лирични и положителни, макар че текстът може да е печален.

В изследването обаче се показва, че музиката въздейства друго на всеки човек. За образец се дават феновете на тежката рок музика и пънка, където всеобщо се употребяват думите " гибел " и " болежка ", само че жанровете не престават да имат доста почитатели. Освен това песните на родния език въздействат по-положително на хората, в сравнение с тези на непознат език.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР