Музикантите от Софийската филхармония се готвят да стачкуват. Те се

...
Музикантите от Софийската филхармония се готвят да стачкуват. Те се
Коментари Харесай

Музиканти готвят стачка заради ниски заплати

Музикантите от Софийската филхармония се готвят да стачкуват. Те се усещат недооценени, а заплатите им - обидно ниски. Протестираме освен за нас самите, само че и за бъдещето на Софийската филхармония, съобщи през вчерашния ден един от музикантите Милена Златарова в радиоинтервю. " Проблемът със заплатите във филхармонията постоянно е бил настоящ, само че стартира да се усеща изключително остро със скока на инфлацията през 2022 година Доходите ни фрапантно понижиха и не престават да изостават по отношение на междинните за страната и за София. Те са обидно ниски за богатия и разнороден културен плакат, който предлагаме, и международно известните солисти и диригенти, с които свирим. Все по-трудно да се притеглят млади и надарени музиканти. Последствията от това ще се усетят още след 5-10 години, в случай че не се подхващат съществени ограничения в този момент ", предизвести Златарова.
Освен за съответни заплати оркестрантите упорстват и за естествени условия на труд. Те имат потребност от нови принадлежности и от незабавен ремонта на сцената, която се разпада, а паркетът е на тресчици.
Протестираме против метода, по който се разпределят средствата в Софийската филхармония, заключи Мартин Илиев - ръководител на Синдикалната организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци в оркестъра. Според недоволните има голям дисбаланс сред средствата, които се отделят за възнаграждения за солисти и диригенти, и средствата, които са за работните заплати на чиновниците във филхармонията. За да достигнем междинната работна заплата, нарастването би трябвало да бъде към 70%, изясни Илиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР