Музеят Борис Христов отбелязва 20-годишнината си с гастрол в шест

...
Музеят Борис Христов отбелязва 20-годишнината си с гастрол в шест
Коментари Харесай

Музеят Борис Христов отбелязва 20 години с гастрол в Канада

Музеят " Борис Христов " отбелязва 20-годишнината си с гастрол в шест града на Канада. С годините той се утвърди като институция, която ревниво съхранява паметта за великия оперен актьор и в същото време е живо средище за изява на актьори от всички сфери на изкуството, споделя пред Българска телеграфна агенция Елена Драгостинова, директорка на културния институт от неговото учредяване през 2003 година
В Канада музеят гостува с фотографската галерия на Светослав Чулин " Рим. Борис Христов ", с документалния филм на Елена Драгостинова и Йордан Бойчев " Сбъдване на фантазии " и с концерти на вокалната група " Спектрум ".
Турнето стартира на 21 април в Ниагара и продължава в Торонто, Киченер, Плевна, Отава и Монреал. Това посещение е част от Дните на българското изкуство на " Еларте артс ", които  бяха открити при започване на април в Papermill Gallery, Тодморден Милс, в Торонто, със сборната галерия " Evolving Connections ". Тя показва произведения на художници от български генезис, живеещи в Съединени американски щати и Канада. В програмата на вечерта бяха включени също фолклорна група " От извора ", документалният филм " 105 минути София " и показване на новата книга на създателя и художника Василен Васевски.
Дните на българското изкуство са самобитно продължение на познатия Български арт фестивал в Канада. Главен уредник е българката, която от дълги години живее в Канада - Елица Йорданова. 
Фотографската галерия " Рим. Борис Христов " е наречена на думите, с които приключват стотици писма на великия оперен актьор, възпитател и донор, които насочва от Вечния град към своите близки, другари и сътрудници от целия свят. Продължителното му престояване в Рим слага отпечатък върху личността му, там Борис Христов се построява като актьор с необятни културни ползи. Но Рим е и вечността, която се гради от персони, споделя Елена Драгостинова.
Днес Рим наподобява друг, даже единствено в случай че знаеш, че един от неговите забележителни жители е бил Борис Христов - това е едно от внушенията на фотографа Светослав Чулин. Обект на внимание на неговата галерия е тишината, изпълнена с величието на града; детайлите от съхранената достоверност на бита, които основават чувството за духа; eкстериорът и интериорът на един дом, който съхранява мемоари. Но е огрян в упованието още веднъж да заживее посредством изкуството. 
Документалният филм " Сбъдване на фантазии " е продуциран от музея " Борис Христов " и споделя за фантазията и наследството на Борис Христов софийският му дом в тихия квартал на ул. " Цар Самуил " 43 да се трансформира в жив музей на славата, само че и в трамплин за младите гении, в място за среща сред всички изкуства, в пространство за продан на мъдрост и свежи хрумвания сред разнообразни генерации създатели. Как това се случва през днешния ден, по какъв начин този дом се трансформира в плодородно място за дебют и в старт за изява на международните подиуми - описват артисти, художници, артисти и продуценти, обвързани вечно с този оазис за творчество. Сред тях са учениците на Борис Христов Мариана Цветкова и Пламен Бейков, артистите Пламен Кумпиков, Александър Носиков, Мария Жекова, художници и артисти.
Вокалната групировка " Спектрум " показва авторска стратегия със лични аранжименти на обработен фолклор, евъргийни и поп музика. Сътрудничи с най-значимите български композитори в областта на джаза, поп музиката фолклора и рока, както и с биг бенда на БНР.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР