Музеи и галерии из цялата страна протестират днес заради заложените

...
Музеи и галерии из цялата страна протестират днес заради заложените
Коментари Харесай

Музеи и галерии на протест заради Бюджет 2022. Квадрат 500 затвори за час

Музеи и галерии из цялата страна стачкуват през днешния ден поради заложените средства за активността им в Бюджет 2022 година Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други единствено за час. За час приключи работа и най-големия живописен музей - Националната изложба.

“Централни здания и филиали на Националната изложба не работеха 1 час в символ на митинг във вторник. Сградите бяха затворени от 12 до 13 часа”, съобщи пред Mediapool Ярослава Бубнова, шеф на галерията.

Тя уточни, че гласуваните 12 млн. лева в допълнение за просвета, по отношение на в началото заложения бюджет за 2022 година няма да решат проблемите.

" С тези средства нито могат да се платят хонорари, нито повишените сметки за ток и поддръжка на експонатите ", сподели Бубнова.

Идеята е спомагателните 12 млн. лева да се провиснал към бюджета на Министерство на културата, което да ги дава на музеите против препоръчани и утвърдени планове.

" Ако хипотетично се одобри, че всички музеи в страната аплайват с план и всички получат утвърждение, всеки музей ще получи в допълнение по едвам 60 000 лв. ", сподели Бубнова.

Ярослава Бубнова добави, че действително посредством разпределението на средствата посредством планове чиновниците на музеите ще бъдат принудени да работят повече, само че за същите пари, което е демотивиращо за тях.

Както Mediapool към този момент писа, заплащането на работещите се оказва доста ниско. Средната съществена заплата в Националната изложба е 864 лева, в Българска национална филмотека - 727 лева, в Центъра за подводна археология – 757 лева, а в Националния книжовен музей – 826 лева

Културните институции

" Не убивайте българските музеи! " е апелът, с който стачкуват в София и из страната работещите в културните институции, проведени от националната федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ".

“Работещите в бранша желаят нарастване с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана численост на държавните музеи”, сподели инж. Веселина Енева, зам.-директор на Националния политехнически музей, който през днешния ден остава затворен в символ на неодобрение.

" В сегашния бюджет са заложени обидните 5% нарастване на стандарта. За съпоставяне – минималната работна заплата се подвига с 9,23%. ", добави тя пред БНР.

Ако настояванията на работещите в бранша не бъдат чути, те са подготвени за нов ефикасен митинг на 3 март.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР