Мушмулите са сред най-полезните есенни плодове, които незаслужено се пренебрегват

...
Мушмулите са сред най-полезните есенни плодове, които незаслужено се пренебрегват
Коментари Харесай

Мушмулите - полезни и незаслужено пренебрегвани

Мушмулите са измежду най-полезните есенни плодове, които несправедливо се подценяват и постоянно се подминават. Крайно време е техните изгоди да бъдат оценени по метода, по който прилича.

Мушмула съставлява красиво овощно дърво от семейство Розоцветни. На Балканския полуостров тя е диворастяща. По нашите земи пораства още от времето на траките. Има данни, че е култивирана още 1000 г пр.н.е.

Днес култивираният тип мушмула се отглежда поради плодовете. Плантации с мушмули има както на Балканите, по този начин и в Калифорния, Япония, Испания, Южна Франция и Италия.

Надали някой от нас има прочут, който на въпроса кой му е обичаният плод, би дал отговор мушмула. Тези плодове са несправедливо подценявани. Те са непретенциозни, вкусни и извънредно потребни за редица системи в човешкия организъм. Качествата им са в действителност възхитителни.

Мушмулите се приближават по състав най-вече до този на ябълките. Освен в прясно положение, те могат да се одобряват под формата на сладка и конфитюри.

 Сладко от Мушмули

Както всеки различен плод, и в мушмулите се открива богата компилация от хранителни качества, витамини и минерали. В тях се откриват високи равнища витамин А, Б, С, както и минералите желязо, калций, калий, натрий, фосфор и други.

Полезните си качества мушмулите дължат още на фибрите, скорбялата, пектинът и органичните киселини, най-много ябълчена, лимонена и винена.

В 100 г чист артикул се съдържат едвам 47 калории. Това количество обаче е задоволително, с цел да подкрепи пречистването на кръвта и да укрепи кръвоносните съдове. Приемът на мушмули, с изключение на приятност за небцето, е приятност и за работата на жлъчката, бъбреците и черния дроб.

Тя успокоява нервите и усъвършенства храносмилането. Включва се в някои диетични режими, защото подкрепя изгарянето на мазнините. Мушмули се дават на дребните деца, защото плодът подтиква растежа.

Недобре узрелите плодове на мушмулата се употребяват в националната медицина. Те, дружно със семената, се ползват за лекуване на лекуване на ангина, астма и бронхит. Добре узрелите пък влизат в състава на предписания за стомашно-чревни болести и бъбречни колики.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР