Мухите водолази от езерото Моно. Как да останете сухи в

...
Мухите водолази от езерото Моно. Как да останете сухи в
Коментари Харесай

Мухите водолази от езерото Моно

Мухите водолази от езерото Моно. Как да останете сухи в така наречен от един академик “най-мократа вода в света ”? Ако сте мухата от ез. Моно, изобилното окосмяване ще ви помогне. Разположено източно от парка „ Йосемити ” в Калифорния, ез. Моно е дом на Ephydra hians – муха, която се е приспособила към алкалния състав на водата в тази негостоприемна среда. Биологът Флорис ван Бройгел желал да разбере по какъв начин е станало това.

Власинките, покриващи телата на елементарните мухи, отблъскват влагата от дъжда. Но Ван Бройгел разкрил, че множеството не могат да останат сухи в извънредно солената вода на езерото Моно. Високата централизация на натриев карбонат – тип сол с молекули, които елементарно се свързват с повърхностите, прави водата в езерото още “по-мокра ”, както споделя той. За мухата от ез. Моно това не е проблем. Тя може да се гмурка право към дъното, с цел да се храни с водорасли и да снася яйцата си, обхваната от въздушно мехурче, което работи като водолазен костюм и външен бял дроб.

Тайната на триумфа им е, че са доста по-космати от други мухи – власинките са по-дълги, по-гъсти и обгърнати в предпазен восък. По апаратите им за хранене и снасяне на яйца няма власинки, което ги оставя отвън въздушното мехурче и по този начин могат да се употребяват под водата.

Тези акомодации са дали на типа достъп до източници на храна и места за размножаване, недостижими за други същества. Мухите са също по този начин интегрална част от по-голямата екосистема на езерото, като обезпечават източник на храна за над 2 млн. птици годишно, които стопират тук по време на миграциите си.

Защо някои птици украсяват гнездата си с пластмаса

 

Мухите водолази от езерото Моно

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР