Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (NALAS)

...
Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (NALAS)
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова  участва във форум на жените кметове от Югоизточна Европа 

Мрежата на асоциациите на локалните управляващи от Югоизточна Европа (NALAS) провежда на 6 и 7 април 2022 година консултативна среща на Форума на дамите кметове от Югоизточна Европа.

Като член на NALAS, НСОРБ бе поканено да взе участие и поддържа събитието, което се организира под семейството на община Бар (Черна гора). Сдружението бе представлявано от Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч, и Яна Дочева от екипа на НСОРБ. Сред другите локални изборни лица, поканени да вземат участие, бяха кметовете на Крушевац, Сърбия, Лушня, Албания, Даниловград, Черна гора и Крузеш, Молдова. Участваха и представители на националните асоциации от Румъния, Сърбия и Молдова.

Консултативната намира се организира в три сесии, в които участниците разискаха главните потребности и ползи на локалните управляващи за поощряване по-активното присъединяване на дамите в политическия живот на локално равнище. Проведена бе полемика по отношение на провокациите в областта на изработването на бюджети и политики, съобразени с потребностите на дамите, както и ограниченията за тяхното превъзмогване. В края на срещата участниците разискаха и организацията на идващия Форум през есента на тази година, в това число тематики, целеви групи и действия.

В началото на срещата екипът на NALAS показа резултатите от изследване за представителството на нежния пол в политически живот на локално равнище. От показаната информация може да се заключи, че има едва усъвършенстване по отношение на 2019 година, когато жените-кметове в ЮИЕ са 7.5%, а през 2021 са 8.3%, при приблизително равнище за Европейски Съюз 15%. В България дамите ръководители на общини са 14.4%, като кметът на София е една от трите жени-кметове на столици в района. Въведените в Сърбия квоти за дами са довели до позитивно развиване и увеличение на % дами в локалната политика. Въпреки въведените условия за кандидатските листи в Албания, които следва да бъдат поравно разграничени сред мъжете и дамите, след изборите резултатите демонстрират, че мъжете-кметове имат превес.

В своето въвеждащо изявление кметът на Ловеч акцентира, че „ Политиките за младежите, децата и фамилията са в основата на устойчивото икономическо развиване на всяка общественост “. Кметът Корнелия Маринова показа, че по-активното присъединяване на дамите в локалния живот е значим детайл за развиването на общността. Тя даде образец с лятната Бизнес академия за започващи бизнесмени в Ловеч, реалзирана по план на Фондация „ Америка за България “ и в партньорство със Съвета на дамите в бизнеса в България, в границите на която първа и трета премия за планове са връчени на представители на нежния пол.

По отношение на тематиката за основаването на обществени пространства, съобразени с потребностите на всички, КорнелияМаринова показа опита на общината в построяването на нови пространствени решения и реновирането на централната градска част на Ловеч. „ В осъществяване на плана ще бъдат построени три детски площадки за деца от разнообразни възрасти и за деца с увреждания, както и скейт парк “, показа кметът на Ловеч и добави, че „ това е един предстоящ план “, планиран след задълбочено изследване на потребностите на жителите и осъществяване на ангажимент към децата и младежите в общността.

Кметът на Ловеч уточни и сполучливия модел на общинския зоопарк, който е вторият по величина в България: „ Това не е просто зоопарк, а пространство за образование, образуване на открити уроци, за отдих и разходка или за занимателни игри “.

В полемиката по отношение на провокациите пред дамите да водят сполучлива кариера и редом да отглеждат деца бяха споделени редица положителни практики, измежду които образуване на лятно учебно заведение за децата в Лушня, Албания, заделяне на спомагателен бюджет за създаване на детски градини в селските региони на територията на Данилоград в Черна гора. По същата тематиката, госпожа Маринова показа за признатите промени в Наредбата за изискванията и реда за записване, отписване и пренасяне на деца в детските градини. С измененията се регламентира, наред с друго, организацията на работа в детските градини в неучебното време през летните месеци. Решението е признато след осъществяване на авансово изследване и разискване с родителите на децата. По този метод родителите не се постанова да търсят различни грижи за децата си през летните месеци или да вършат взаимни отстъпки с работните си задължения.

Участниците реализираха единодушие, че измежду главните провокации са неналичието на данни и разбори за потребностите на дамите, както и ясна методология за планиране на бюджети, отчитащи техните потребности. Също по този начин бе решено, че в границите на идващия Форум ще бъдат показани най-успешните модели и практики в областта на равнопоставеността, както и ще бъдат извършени полемики по отношение на ролята на дамите за развиването на другите браншове на локалната стопанска система.

Форумът бе основан през декември 2019 година и сплотява дами кметове и ръководители на общинските препоръки от 12 страни в Югоизточна Европа за: овластяване и създаване на коалиция за засилено консолидиране на правилото на тъждество сред половете в локалната политика; улеснение на опциите за съдействието и взаимоотношението сред дамите кметове; правене на рекомендации и начинания за консолидиране на правилото на тъждество сред половете и съобразено с равенството сред половете бюджетиране на локално равнище в района на ЮИЕ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР