Мрачни икономически перспективи пред Европа. Така икономисти виждат ситуацията, след

...
Мрачни икономически перспективи пред Европа. Така икономисти виждат ситуацията, след
Коментари Харесай

Икономисти: Икономическите перспективи са меко казани мрачни пред Европа

Мрачни стопански вероятности пред Европа. Така икономисти виждат обстановката, откакто курсът на еврото се намали до нов 20-годишен най-малко, оповестява Нова телевизия.

„ Европа е най-удареният континент от геополитическата обстановка. Икономическите вероятности са меко казани мрачни пред Европа “, разяснява икономистът Кузман Илиев.

Той даде за образец Германия.

„ Моторът на европейската стопанска система – Германия, виждате в каква комплицирана обстановка е. Практически се навлиза в криза поради високите цени на енергоресурсите, поради множеството политики, които пречат на основаването на потенциал на производството. Като прибавите към това, че Федералният запас е доста по-смел във повдигането на лихвите, а капиталите отиват там, където са високите лихви - при $, се получава тази световна неустановеност. Всичко потегля към $ и той се ускорява. А ЕЦБ се забави с повдигането на лихвите “, изясни Илиев.

Икономистът Георги Вулджев разяснява, че това към този момент няма да е задоволително, с цел да се стигнат предходните равнища на валутния курс.

„ Трябва да се изчистят икономическите проблеми. Според мен оптимистичният сюжет е да се резервира този паритет. Но е допустимо курсът да падне и под този паритет “, сподели Вулджев.

„ Засилването на $ значи, че ще обеднеем още “, изясни Кузман Илиев.

„ Ще внасяме непознати артикули по-скъпо. Търговията с храни и горива е в долари “, уточни той.

„ В околните няколко години може да се обезцени още еврото и да се изгуби още покупателна дарба “, изясни Вулджев.

„ Досега проблемите на Еврозоната бяха свързани с страни като Италия и  Гърция. За да не банкрутират, ЕЦБ трябваше да продължава да налива пари. Като погледнем в вероятност, не е несъмнено дали и една Германия след 10 години няма да е в сходна обстановка “, разяснява още той.

Кузман Илиев обаче не поучава хората да обменят парите си в долари.

„ Конюнктурата е такава и доларът е по-силен. Но представете си, че войната спре и нещата се възстановяват. По принцип пасивите ви, да вземем за пример ипотека, би трябвало да са във валутата, в която са ви приходите. Защото може да се обърне обстановката “, изясни Илиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР