“Моята цел е стриктно да се придържаме към рамките на

...
“Моята цел е стриктно да се придържаме към рамките на
Коментари Харесай

Димитър Главчев: Приоритет е стабилизиране на обстановката вътре в одитния орган

“Моята цел е прецизно да се придържаме към рамките на закона. Когато някой кандидатства за някаква позиция той би трябвало да е осведомен каква е нормативната уредба в тази област и да се преценява с нея. Ако в процеса на работа се появят хрумвания за възстановяване, те би трябвало да се съветват с народните представители ”. Това съобщи Димитър Главчев, кандидатурата на ГЕРБ-СДС за ръководител на Сметната палата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Продължавам да държа на концепцията за Консултативен съвет, който да преглежда качеството на работа на инспекторите в Сметната палата без да им се меси. Външното мнение може единствено да бъде плюс ”, сподели още Главчев.

Относно 16-те прекъснати одитни отчета, което стана ясно от управлението на Сметна палата, Главчев разясни, че ще се поинтересува тъкмо какво се е случило с тях. “Сметната палата има добра известност в обществото, някои пропуски би трябвало да се изяснят, само че те не се дължат на инспекторите. Сигурен съм, че инспекторите са на едно положително ниво. Разбира се, тяхната по-добра подготовка би трябвало да е подтиквана и с по-добро възнаграждение ”, сподели още претендентът на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили за ръководител на Сметната палата. Димитър Главчев разяснява, че в Консултативния съвет, който той предлага, би трябвало да вземат участие хора от всички парламентарни групи, след което разяснява, че мъчно биха се приели решения в несъгласие със закона. “Трябват най-малко четири гласа от членовете на Сметната палата, нямам доверие, че такива ще се съберат в случай че има оферти в прорез със закона. Не съм чул някой да е споделил, че някой политик или политическа партия му се е обаждал и да му въздейства ”, сподели още Главчев.

“Сметната палата би трябвало да остане самостоятелна без значение какво е политическото болшинство ”, съобщи Нина Стоименова, претендентът за ръководител на Сметната палата на ПГ на “Възраждане ”.

“Приоритет е стабилизиране на ситуацията вътре в одитния орган, да се придобие убеденост на всички равнища, че чиновниците няма да бъдат всеобщо освобождавани, както и сигурност при работата на одитната институция. Ако бъда определена за ръководител на Сметната палата ще се погрижа одитния орган в своята работа да се управлява от одобрените интернационалните стандарти, да работи транспарантно и да се подсигурява независимостта на Сметната палата ”, сподели още Нина Стоименова.

Стоименова разясни, че е работила с екипите на Сметна палата и не може да каже, че не са квалифицирани. “Трябва да се види къде би трябвало да се направи смяна в структурата, само че не би трябвало да има съществени промени. Нямам визия за генерално преструктуриране на администрацията ”, съобщи още претендентът на Възраждане за ръководител на Сметна палата. Тя акцентира, че всичко би трябвало да бъде изведено на масата и нищо “на трупчета ” няма да бъде оставено. “Важно е популацията да бъде осведомено чисто, ясно и транспарантно. Не бих могла да кажа дали съм “за ” концепцията да бъде формиран Консултативен състав, тъй като концепцията те да са политически лица не знам дали е добра. Ако те бъдат специалисти, професионални, самостоятелни и със съответната експертиза - да ”, съобщи Нина Стоименова. Тя акцентира, че би трябвало да има екселска таблица, в която да написа за какво даден одит е преустановен, оставен и така нататък Подхвърлянето на констатации е извънредно рисково, тъй като управлението не е на терен, там са специалистите. По отношение на случая “НЕКСО ”, в случай че е належащо да се направи инспекция аз съм “за ”, сподели още Стоименова. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР