Мотрисният пътнически влак 2102, който тръгва по дековилната жп линия

...
Мотрисният пътнически влак 2102, който тръгва по дековилната жп линия
Коментари Харесай

Спомени от соца: Най-кървавият инцидент в историята на БДЖ – „Осми конгрес на БКП”

Мотрисният пътнически трен 2102, който потегля по дековилната жп линия от гара Червен бряг, не идва по разписание в крайната спирка гара Оряхово. Какво се бе случило? В нощта против 1 май 1969 година се случва и един от най-кървавите произшествия в историята на БДЖ.

Теснолинейката наречена „ Осми конгрес на Българска комунистическа партия ” потегля препълнена с хора от Червен бряг към 3 часа през нощта. Преди това са се качили голям брой пасажери, бързащи да се приберат по родните си места за празника. След като потегля към Оряхово, препълненото малко влакче стартира да се клати. След като изминава 4 километра и 600 метра от Червен бряг, край врачанското село Чомаковци, третият (последен вагон) на дизеловия мотрисен трен при един завой дерайлира от придвижване. Вагонът се прекатурва встрани и пада напряко на релсите, без да се откъсне от композицията. Близо 160 метра цялостният с пасажери вагон се плъзга като шейна по релсите дърпан от мотрисата със скорост от 50 км в час.
Уплашените пасажери потеглят да скачат в придвижване, само че изпочупените прозорци и стоманеният корпус на влака раздират телата им. Тежка орис застига и малцината, които съумяват да се промушат на открито. Те падат напряко върху едрия трошляк, който ги раздробява на части.

село Чомаковци
Първоначално случаят не е бил забеязан от никой от пасажерите в останалите два вагона. Един от тях – офицер от Народната войска, зърва надвисналата заплаха от цялостна злополука, стреля във въздуха и чак тогава машинистът стопира.
Но… 25 пасажери са към този момент убити, други 38 са ранени. Допълнително са умряли двама души. Най-младият от починалите е 13 годишно момче, а най-възрастният е бил на 69 години. По-късно от контузиите умират още хора, а някои остават инвалиди до живот.
Машинистът и част от уплашените пасажери се придвижва незабавно до спирка Чомаковци, откъдето телефонират в гара Червен бряг, след което се връщат още веднъж на местопроизшествието, с цел да превозят останалите пасажери и ранени.

На мястото на нещастието бързо идват санитарни коли, лекари, хирурзи и други експерти от института „ Пирогов “, от лечебните заведения в Червен бряг, Луковит, Кнежа, Плевен.
Притеклите се на помощ разказват случая като месомелачка. Глави, ръце и крайници са били пръснати из покрайнината, жп линията е обляна в кръв. По-късно експертизата демонстрира, че влакът се движел с 10 км/ч над ограничаването от 40 км/ч.
Делото е гледано във врачанския съд, а машинистът е наказан на 10 години затвор. Ръководителят придвижване получава условна присъда. Осъдените към този момент са покойници. Следите от нещастието погубила 27 души от дълго време са обрасли в тръни.

Инфо: socbg.com

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР