Мото фест в подкрепа на донорството и трансплантациите – защо

...
Мото фест в подкрепа на донорството и трансплантациите – защо
Коментари Харесай

„София мото фест“: Започна първият мото фест в подкрепа на донорството и трансплантацията

Мото фест в поддръжка на донорството и трансплантациите – за какво у нас няма задоволително донори и по какъв начин това да се промени? В студиото на „ Добро утро, Европа “ гостуваха единственият българин с два присадени органа и олимпийска купа Георги Пеев и уредникът на събитието Росица Букова, а онлайн от феста в ефира на Euronews Bulgaria се включи и автомобилният публицист Атанас Марков.

„ Ще има непрекъсната зона с ретро коли, скъпи коли и хубави мотори. Ще има надпревари в правата сред Терминал 1 и Терминал 2. Входът за всички е безвъзмезден. Надяваме се времето да бъде с нас. Спорт и музика и след 19ч. Валя Балканска ще е на сцената в парка, а след това ще има и нестинари. Всички бяха съгласни да поддържат тази идея. Благодарим на хората, които не ни попречиха да случим това събитие. От голямо значение е за нас “, сподели уредникът Росица Букова.

„ Искам да благодаря на господин Даниел Капсъзов, който е главния мотор това нещо да го има. Аз подходих резервирано, само че гледайки какво направиха, просто шапка им смъквам. Ние към този момент успяхме. От 10 година насам не съм виждал да се приказва толкоз за донорство в България. Ако не се намесим просто нищо няма да ни се случи. Защо няма трансплантации – тъй като на доста хора не им пука. В България има 30 регионални центъра за донорство, във всяка има коордиантори, само че те не са дейни. Активни са в 2-3 области. Българите, когато бъдат питани – в огромна част от случаите те се съгласят. Давам образец постоянно с Хърватия, нашият закон е еднакъв, можеш да декларираш единствено отвод. Всичко е въпрос на организация. Според мен беше голяма неточност закриването на Агенцията по трансплантациите. Донорството е единственият метод да бъде победена гибелта “, разяснява Георги Пеев – публицист, международен първенец по плуване за трансплантирани и единственият българин с трансплантирани сърце и бъбрек.

„ Събираме средства за закупуване на техника, която да се употребява за трансплантации. Има над 700 индивида, които чакат за трансплантиране. До 19 ч. ще е отворена формалната част. Ако желаете да гледате дрифт – от 13ч. до 15ч. ще бъде затворена правата сред Терминал 1 и Терминал 2. Ще кара Румен Рунев и неговия брат, както и още дрифтъри. Ще има Ферарита, Ламборгинита, Поршета и така нататък “, сподели автомобилният публицист Атанас Марков.

Вижте още във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР