Мотивите им може да са различни, но гневът им расте

...
Мотивите им може да са различни, но гневът им расте
Коментари Харесай

ЕС е под натиск да потуши гнева на фермерите

Мотивите им може да са разнообразни, само че гневът им пораства в цяла Европа: от Нидерландия до България, през Германия и Франция, фермерите стачкуват против цените на горивата, конкуренцията от Украйна и европейските ограничавания, съобщи Агенция Франс Прес.


Броени месеци преди европейските избори през юни Комисията в Брюксел ще стартира " стратегически разговор " на 25 януари, в който ще вземат участие аграрни организации, представители на хранителния бранш, неправителствени организации и специалисти за да се разсее гневът в селскостопанските региони.

Тази самодейност беше доказана едвам в края на предходната седмица, само че беше обещана от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още през септември, когато тя прикани за " по-малко поляризация " и акцентира, че " земеделието и опазването на природата могат да вървят ръка за ръка ".

В дневния ред са включени: приходите на земеделските стопани, устойчивостта на земеделските практики, софтуерните нововъведения и конкурентоспособността - тематики, които ще бъдат авансово разисквани от министрите на земеделието на 23 януари в Брюксел.

През юни 2022 година Нидерландия, страна с население от близо 18 милиона души, вторият по величина експортьор на хранителни артикули в света след Съединени американски щати, стартира митинг в региона на селското стопанство.

Правителствен проект за понижаване на излъчванията на азот посредством понижаване на броя на добитъка накара хиляди нидерландски фермери да излязат на улицата. Застанали зад кормилото на своите трактори, те блокираха автомагистралите и стачкуваха пред домовете на политиците.


Обърнатите нидерландски флагове станаха знак на техния протест, който получи поддръжката на популисти от целия свят, в това число на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.


След месеци на митинги протестът против изпълнителната власт докара до изборна победа на младата партия, сплотяваща фермерите, " Движение на фермерите и жителите ", която направи мощен пробив в Сената през март 2023 година, само че в последна сметка завоюва по-малко от предстоящото на общите избори през ноември.

През последните няколко месеца " раздразнението " се популяризира и в Полша, Румъния, Словакия, Унгария и България, където производителите се оплакват основно от " нелоялна конкуренция " от страна на Украйна, която е упреквана, че е подбива цените на зърнените култури.

След съветската атака, през май 2022 година Европейски Съюз прекрати митата върху всички артикули, внасяни от Украйна, и сътвори " коридори на солидарността ", с цел да разреши на Киев да продаде запасите си от зърнени култури. Само че огромна част от питателните артикули се оказаха при европейските му съседи.

Българските и румънските фермери се подвигнаха на протест против този приток на пшеница и царевица и извадиха тракторите си, с цел да блокират граничните пунктове с Украйна. В Полша митингите доведоха до оставката на министъра на земеделието през април 2023 година


Но това не постави завършек на гнева им: през ноември полските фермери започнаха да блокират граничните пунктове с Украйна дружно с водачите на камиони. Фермерите преустановиха блокадата си на 6 януари след съглашение с полското държавно управление, което планува дотации.

В Румъния фермерите също не престават да оказват напън върху държавното управление, като на 14 януари още веднъж демонстрираха против прекалено високите съгласно тях налози.

Очаква се Европейската комисия да разгласи желанията си по отношение на подновяването на митническото освобождение, което изтича през юни.

В Германия фермерите всеобщо показаха своята злост към оповестения през декември проект на държавното управление на Шолц за повишение на налозите върху дизеловото гориво за селскостопански цели.

В началото на януари те започнаха едноседмични демонстрации с колони от трактори, които блокираха пътища в цялата страна.

Правителството на ръководещата коалиция, в която вземат участие социалдемократи, еколози и либерали, се съгласи последователно да отстрани освобождението от налог до 2026 година Но ще му бъде мъчно да направи повече в миг, когато би трябвало да спести няколко милиарда бюджетни разноски, с цел да се съобрази с апела на конституционните съдии.

Във френската провинция фермерите, сходно на немските си съседи, стачкуват против възходящите индустриални разноски и увеличаващите се екологични отговорности.

За да осъдят " света, извърнат с главата надолу ", през есента фермерите започнаха да обръщат табелите на входовете на своите градове. От 18 януари те блокират автомагистрали в югозападната част на страната и се събират на кръгови кръстовища, като са планувани и други дейности в отговор на апела на водещия фермерски съюз FNSEA.

Този проблем може да засегне и други страни в Европа. " Италианските и испанските аграрни съюзи също приказват за демонстрации ", споделя Кристиан Ламберт, ръководител на Комитета на професионалните аграрни организации в Европейския съюз.

Във Англия производителите на плодове и зеленчуци ще показват пред Народното събрание в Лондон в символ на митинг против " несправедливите " контракти за изкупуване, които ги обвързват със супермаркетите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР