Москва. Властите в Киев се готвят за война в Донбас,

...
Москва. Властите в Киев се готвят за война в Донбас,
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Властите в Киев се готвят за война в Донбас, те са съсредоточили всички боеспособни елементи на въоръжените сили на Украйна на линията на прикосновение, сподели в изявление за съветския вестник “Московский Комсомолец “ , шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

" Каква е задачата? Мисля, че да се унищожат националните републики (непризнатите републики в Донбас-бел.ред.). И всичко това за да се въвлече Русия във вътрешноукраинския спор ", сподели той.

Според него „ националисти и западни ментори “ тласкат украинския президент Владимир Зеленски към война.

" Има всеобщо прекачване на стотици тонове военна техника и муниции от американски бази в Европа, от Англия, Канада. Контингентът от съветници и инструктори от специфичните елементи на НАТО се усилва. Има даже информация за появяването на многонационални джихадистки военни групировки “, сподели ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Той добави, че в зоната на спора са пристигнали и публицисти, с цел да „ приготвят подправени вести. “

„ По линията на демаркация в Донбас се приготвят провокации от страна на украинските специфични служби и въоръжените сили на Украйна и тяхното „ документиране ” в жанр подправени „ бели каски ” в Сирия. Контингентът на „ пропагандните сили за бързо разрастване ” на западните медиите там се е нараснал неведнъж “, акцентира Наришкин.

Както означи ръководителят на Службата за външно разузнаване, единствено поради срещата на съветниците на „ Нормандската четворка “ в Париж украинското държавно управление краткотрайно изтегли от Радата законопроекта „ За основите на държавната политика на преходния интервал “.

" Експертите назовават този документ законен „ смокинов лист ", който прикрива желанието за завладяване на териториите на националните републики и тяхното „ пречистване. Този законопроект изцяло зачертава Минските съглашения ", сподели Наришкин.

В същото време той назова борбата в Донбас главната опасност за Украйна.

" Единственият метод за разрешаване на този спор е дипломатическият път. Това е пътят посредством използване на комплекс от ограничения за осъществяване на Минските съглашения ", акцентира ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Той добави, че Москва в никакъв случай не е подхранвала и не подхранва проекти за навлизане в Украйна.

„ Видяхме, знаем по какъв начин тази откровена и доста рискова неистина стартира да се популяризира от другата страна на Атлантика и тази неистина беше подхваната в редица западни столици “, сподели Наришкин.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване означи, че управляващите в Киев схващат какво ги чака при положение на военна случка.

" Не е в полза на народите на Украйна и Русия пламъците на войната да пламнат. Последствията за всички във всеки случай ще бъдат тежки ", акцентира той.

Според него Москва се стреми да възвърне положителните връзки сред страните, само че това се попречва от неспособността на киевските управляващи да се спогодят, защото са водени от „ националисти и западни ментори “ и не са в положение да вземат независими решения.
***

Москва. Британският външен министър Лиз Тръс по простъпка е сложила под подозрение съветския суверените върху Ростовска и Воронежка област, написа съветският вестник „ Коммерсантъ “ .

Британският външен министър е декларирала на ръководителя на съветското външно министерство за нуждата от евакуиране на съветските въоръжени сили от украинската граница. Сергей Лавров е дал отговор, че военните се намират на територията на страната му. Лиз Тръс още веднъж е повторила, че би трябвало да бъдат изтеглени. На това съветският министър още веднъж е възразил, че военните не са нарушили нищо, защото имат право да организират всевъзможни маневри на територията на Руската федерация.

След това самият той насочи въпрос към английския си сътрудник: „ Признавате ли суверенитета на Русия над Ростовската и Воронежската област? “

„ Англия в никакъв случай няма да признае съветския суверенитет над тези райони “, е дал отговор Тръс след къса пауза. В обстановката е трябвало да се намеси английският дипломат в Руската федерация Дебора Бонерт, която внимателно е обяснила на Лиз Тръс, че в тази ситуация става дума за несъмнено съветски райони.

Британското посолство в Москва не разяснява обстановката.

„ Коммерсантъ “ напомня, че по време на конференцията след срещата Сергей Лавров е споделил, че е отчаян от договарянията и е отбелязал, че той и сътрудника му „ не са се слушали “. Лиз Тръс от своя страна е споделил, че никой не подкопава сигурността на Русия. Тя също по този начин е декларирала, че счита за належащо изтеглянето на съветските войски от границата с Украйна.
***

Москва. Президентът на Украйна Владимир Зеленски назначи специфичен представител за урегулирането на приднестровския спор - Юрий Клименко. Лидерът на Социалдемократическата партия на Република Молдова (РМ) Виктор Шелин сподели пред НГ, че „ Киев поема самодейността в свои ръце с желанието да изхвърли Русия от преговорния развой “. Според политика „ за това ще способства Молдова, която може да се отдръпна от съглашението с Руската федерация, съгласно което съветски миротворци влязоха в Приднестровието през 1992 година и войната край Днестър беше спряна “. Така, означи Шелин, Русия може да бъде лишена от статута на поръчител и медиатор в договарянията сред Кишинев и Тираспол, а оттова и от въздействие върху Приднестровието, написа съветският вестник “Независимая газета “ .

Лидерът на молдовските социалдемократи Виктор Шелин счита, че „ управлението на Молдова се готви да преформатира преговорната конструкция за споразумяване на приднестровския спор “. За това „ Молдова може да се отдръпна от съглашението за правилата на спокойно споразумяване в Приднестровския район на Молдова, подписано през 1992 година от президентите на Руската федерация и Република Молдова “. Така, счита специалистът, Кишинев може да се отърве от Русия в преговорния развой, а Молдова и Украйна ще останат в преговорния формат. Освен това, както и преди, Украйна ще бъде поръчител и медиатор, до момента в който Русия може да загуби този статут. „ Вместо Русия Кишинев може да предложи Румъния във формата за договаряния “, допусна Шелин, като означи, че макар че Приднестровието не би харесало този вид, той може да бъде подсилен от ОССЕ, която също е медиатор в уреждането на приднестровския спор.

Украйна се интересува от реализацията на молдовския сюжет не по-малко от Молдова. Целта на Киев никога не е споразумяване на спора, а дейности против Русия, която Украйна се стреми да изтласка от района “, изясни Виктор Шелин. В същото време той означи, че назначението на специфичен представител на президента на Украйна за Приднестровието е изцяло в сходство с проектите на Кишинев за преформатиране на преговорния развой. „ Докато се резервира сегашният формат, Украйна ще оказва напън върху Русия в неговите рамки “, сподели молдовският политик.

Той обърна внимание и на обстоятелството, че Олег Серебрян, вицепремиер по реинтеграцията, е почнал работа в Молдова. „ Ако по-рано на тази позиция бяха назначени хора, които можеха да бъдат признати в Тираспол и Москва, то Серебрян е антируски надъхан и няма да е елементарно за приднестровците да водят разговор с него. Освен това той беше заздравен от подобен политически състезател от „ тежка категория " като Юрий Клименко. Това допуска, че Молдова и Украйна ще работят в тандем против Русия “, акцентира Шелин.

Специалният представител на президента на Украйна за Приднестровието в действителност може да се назова тежка категория. Юрий Клименко е работил в украинските посолства в Бенелюкс и Съединени американски щати. През 2005-2006 година е общоприет консул на Украйна в Солун (Гърция), а от 2006 до 2010 година е общоприет консул на Украйна в Барселона (Испания).

През 2011-2013 година Клименко е бил първи заместник-ръководител на Главната дирекция за интернационалните връзки на президентската администрация на Украйна. От 11 октомври 2013 година до 6 април 2021 година е непрекъснат представител на Украйна в офиса на Организация на обединените нации и други интернационалните организации в Женева. Очевидно Киев счита приднестровското направление за значимо, в случай че го е поверил на толкоз умел посланик.

Москва приканва Кишинев да възобнови разговора с Приднестровието. Известно е, че преди Нова година президентът на на непризнатото Приднестровие Вадим Красноселски написа писмо до президента на Република Молдова Мая Санду с молба за среща и разискване на обстановката. Но Санду отхвърли да се срещне с Красноселски, като сподели, че договарянията ще се водят на равнище политически представители на страните
.
Вицепремиерът по реинтеграция Олег Серебрян счита, че е „ належащо да се осведоми и запознае със мнението на Бюрото за реинтеграция на Република Молдова по отношение на стратегии и планове, планувани за осъществяване в Приднестровския район “.

Според пресслужбата на Бюрото той е декларирал това на среща с ръководителя на представителството на Съвета на Европа в Република Молдова Уилям Масолин.

Говорейки за процеса на споразумяване на приднестровския спор, Серебрян акцентира " нуждата от особено внимание към казуса със спазването на правата на индивида в района, в това число образованието на родния език ", като се изрече в интерес на " сливане на напъните в тази посока ". Трябва да се означи, че Серебрян приказва за правата на молдовските жители, живеещи на левия бряг на Днестър. И за учебните заведения с преподаване на румънски. Виталий Игнатиев, министър на външните работи на Приднестровието, приказва за правата на всички приднестровци в диалог със Серебрян.

Той е срещнал молдовския вицепремиер с най-наболелите проблеми в преговорния развой. На първо място, това е блокирането на работата на пунктовете за регистрация на транспортни средства, което е породено от противозаконното, съгласно него, задържане от правоприлагащите органи на Молдова на повече от седем хиляди бланки за регистрационни табели, които към момента не са върнати. Без тези номера приднестровските автомобилисти остават лимитирани да пътуват в чужбина.

Проблемът със свободата на придвижване остава изострен, и по-специално казусът с прекосяването на границата с Украйна. Това важи изключително за реанимобилите, които преди са превозвали тежко заболели пациенти до Одеса, само че в този момент не са допускани до там. А също и забавя доставките на медикаменти. Както означи Виталий Игнатиев, макар обещанията на молдовската страна, този проблем към момента не е решен.

Но Украйна се насочи към приднестровците, премахвайки транспортната обсада от района за известно време: първо разреши на локални коли и товари да минават през украинската граница от Приднестровието, а по-късно удължи връщането на приднестровските коли вкъщи до 1 април. Припомняме, че транспортната обсада беше въведена от Украйна по искане на Молдова на 1 септември предходната година.

За съществуващите проблеми Игнатиев приказва и на среща в Тираспол със специфичния представител на настоящия ръководител на ОССЕ Томас Майер-Хартинг. Ръководителят на външнополитическия отдел на непризнатата република съобщи неналичието на неприкритост на молдовската страна и, в противен случай, систематичното използване на „ тактиката на дребните удари “ против Приднестровието. По-специално бяха упоменати проблемите на наказателни каузи, формирани против длъжностни лица, задълбочени претърсвания и разпити при прекосяване на границата на Република Молдова, административен и информативен напън върху обособени приднестровски предприятия.

Представители на полското председателство на ОССЕ ясно показаха интереса си да поддържат районната непоклатимост и да реализират позитивен прогрес по филантропичния дневен ред през тази година.
***

Москва. Руската страна направи оферти за гаранции за сигурност в края на предходната година и е заинтригувана да получи съответна реакция, а не оправдания. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров след диалози с английския външен министър Лиз Тръс, представен от “Российская газета “ .

„ Говорихме за нашите подходи за по-нататъшна работа, най-вече със Съединените щати, и изразихме интерес да получим съответна реакция от Запада, не извинения, а съответна реакция на настояването ни да изясним тълкуването на западните сътрудници на уговорките, които бяха утвърдени на най-високо равнище в границите на ОССЕ и които допускат, наред с други неща, недопустимостта на усилване на нечия сигурност за сметка на намаляване на сигурността на другите “, сподели Лавров.

Според него Москва чака отговор от Запада, по какъв начин схващат там правилото на неделимостта на сигурността и този отговор би трябвало да бъде даден от всяка страна поотделно. Колективният отговор няма да удовлетвори Русия. „ Както чух, вместо почтени отговори от всяка страна, Европейски Съюз желае да направи подобен групов документ, в който ще бъдат изравнени всички нюанси на националните позиции. Убеден съм, че в този случай няма да можем да приказваме, тогава евентуално ще помислим по какъв начин да излезем от тази обстановка “, сподели Лавров.

Действията на страните от НАТО в Южна и Източна Европа, както и изказванията на Тръс по време на договарянията с Москва са сходни на едностранен метод, „ който се основава на обстоятелството, че Западът има право да изисква някакви гаранции от нас в обстановка, когато никой не ни не дава обещание никакви гаранции, “ означи съветският министър.

„ Вече бяхме излъгани нееднократно, откакто Германия беше обединена, в този момент се пробват да ни излъгват със отговорностите, по които всички се договорихме и които най-активно приветствахме в границите на ОССЕ, по отношение на неделимостта на сигурността “, акцентира Лавров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР